09:10 25.06.2016

ДВС скасувала рішення про передачу 2 млрд куб. м газу від "Укртрансгазу" до "Укрнафти"

3 хв читати
ДВС скасувала рішення про передачу 2 млрд куб. м газу від "Укртрансгазу" до "Укрнафти"

Начальник Печерського відділу Державної виконавчої служби (ДВС) Києва скасував акт і постанову державного виконавця від 3 червня про передачу понад 2 млрд куб. м газу від ПАТ "Укртрансгаз" до ПАТ "Укрнафта", повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"Постанову ДВС було визнано передчасно складеною, оскільки право власності на майно (обсяги газу) не перейшло до стягувача. "Нафтогаз України" вітає скасування постанови держвиконавця від 3 червня і вважає, що спор між двома господарюючими суб'єктами має бути вирішений відповідно до законодавства та нормативних актів, які діяли на момент фактичного виникнення правової колізії ", - зазначено в повідомленні.

У прес-службі нагадали, що представник державної виконавчої служби безпідставно, на думку НАК, передав "Укрнафті" близько 2 млрд куб. м газу із ПСГ "Укртрансгазу" на підставі фіктивного акту про виконавче дії, яка не мала місця.

У спробі оформити вилучення газу державний виконавець керувався судовим рішенням №6 / 521, ухваленим Господарським судом Києва в травні 2014 року. "Нафтогаз України" 30 березня 2016 року подав заяву про перегляд вказаного рішення за нововиявленими обставинами.

"Укртрансгаз" не укладав договір зберігання газу з "Укрнафтою", не приймав у компанії ці обсяги газу на зберігання і, відповідно, не має підстав передавати такі обсяги газу "Укрнафті", підкреслили в держхолдингу.

Видобутий "Укрнафтою" у 2006 році газ за рішенням уряду спрямований на потреби населення. Згідно із законодавством, чинним на той час, "Укрнафта" мала продавати весь товарний газ власного видобутку "Нафтогазу" за встановленою державним регулятором ціною для його подальшої реалізації населенню. У той же час, починаючи з 2005 року менеджмент "Укрнафти" ухилявся від оформлення договорів купівлі-продажу з "Нафтогазом України", мотивуючи свою відмову низьким рівнем цін, встановлених НКРЕКП.

При цьому "Нафтогаз" неодноразово висловлював готовність оформити обсяги газу "Укрнафти", передані для споживання населенням, за цінами, встановленими державним регулятором у відповідні періоди.

Як повідомлялося, заплановане на 22 червня 2016 року засідання наглядової ради ПАТ "Укрнафта" не відбулися через відсутність кворуму, в якому не взяли участі міноритарні акціонери, а також член НС Петро Столяр, призначений за квотою НАК. Зрив засідання НС унеможливлює проведення загальних зборів акціонерів, запланованих на 7 липня 2016 року.

У коментарі виданню "Українська правда" бізнесмен Ігор Коломойський повідомив, що представники міноритарних акціонерів відмовилися від участі в засіданні ради за рекомендацією юристів, що супроводжує процес у Стокгольмському арбітражі.

Компанії Littop Enterprises Ltd, Dridgemоnt Ventures Ltd і Bordo Management Ltd (усі Кіпр, підконтрольні Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову), що є міноритарними акціонерами ПАТ "Укрнафта", вимагають від України $4,67 млрд у Стокгольмському арбітражі.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), - близько 42% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА