09:11 25.06.2016

Brexit створює проблеми для в'їзного та виїзного туризму

3 хв читати
Brexit створює проблеми для в'їзного та виїзного туризму

Представники турбізнесу Великобританії попросили владу швидше визначитися з планом дій після референдуму, на якому британці проголосували за вихід країни з Євросоюзу, повідомляє в п'ятницю туристичний портал Travelmole.

Як зазначає видання, представники турбізнесу стурбовані тим, що курс національної валюти наблизився до мінімальних показників з 1985 року. Курс британського фунта стерлінгів до долара США впав у п'ятницю більш ніж на 10%, пробивши позначку в $1,35, після того, як прихильники Brexit вийшли в лідери в результаті підрахунку голосів. У перші години п'ятниці ринок, спираючись на дані опитувань, був упевнений, що перемагають прихильники збереження членства Британії в ЄС, і фунт сягав $1,50. Різкі коливання британської валюти в перші години п'ятниці також були безпрецедентними для останніх десятиліть.

Ще два роки переговорів і невизначеності в такому важливому питанні можуть стати критичними для туріндустрії, вважають експерти. Уряду Великобританії належить якомога швидше вирішити питання, що стосуються візового регулювання і авіаційного сполучення з Європою.

Авіаперевізники, пише Travelmole, впевнені, що вихід з ЄС спричинить зниження їх конкурентоспроможності та скорочення кількості маршрутів, туроператори побоюються різкого підвищення вартості подорожей для британців. Крім того, залишається невирішеним питання, як буде надаватися медична допомога туристам з Великобританії в разі потреби під час подорожей до Європи. Зокрема, вихід з ЄС і довгі переговори можуть привести до скасування карт Європейського медичного страхування (EHIC), які дозволяли британським підданим отримувати медичні послуги безкоштовно в країнах Європи, вважають експерти.

Наслідки референдуму торкнуться і прийому іноземних туристів у Великобританії. В Асоціації британських турагентств (ABTA) виданню розповіли, що обговорювали можливі наслідки виходу з прихильниками такого рішення в парламенті і запропонували цілий список питань, які необхідно буде врегулювати в найближчі тижні. Глава туристичної асоціації UKinbound Дейдра Уелс також зазначила, що бізнес з прийому туристів на дві третини пов'язаний з країнами Євросоюзу, а тому вихід з цього ринку має супроводжуватися значною підтримкою державою підприємців в цій сфері.

Втім, не всі учасники британської туріндустрії панікують з приводу виходу з ЄС. "Британці продовжать подорожувати, ми якось же робили це і до Євросоюзу в 1960-ті роки, коли я вже працював в турагентстві. Навряд чи відбудуться якісь глобальні зміни, через які для британських авіаперевізників буде закрито повітряний простір Європи, а для туристів - подорожі в Європу", - зазначив один з прокоментували статтю представників турбізнесу.

На референдумі, що відбувся 23 червня у Великій Британії, перемогли противники євроінтеграції. 51,9% британців проголосували за вихід Сполученого Королівства з Євросоюзу, проти висловилися 48,1%.

Референдум має рекомендаційний характер. Це означає, що теоретично результати волевиявлення можуть бути винесені на розгляд парламенту, який уже може як погодитися з народною думкою, так і ухвалити протилежне рішення. Можна також провести новий референдум, але прем'єр Великобританії Девід Кемерон в п'ятницю пообіцяв виконати волю британського народу, який висловився за вихід з Євросоюзу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА