11:54 01.07.2016

Прем'єр стурбований подорожчанням електроенергії для промисловості

2 хв читати
Прем'єр стурбований подорожчанням електроенергії для промисловості

Подорожчання електроенергії, що наразі триває, загрожує конкурентоспроможності української економіки, вважає прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Відучора 1,47 (грн за 1 кВт-год). Ми що - створюємо конкурентну економіку або встановлюємо непомірні ціни, які можуть мати важкі наслідки для економіки?" - сказав він, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів у Києві в п'ятницю.

Прем'єр доручив розібратися, "що це за зростання і скільки це може тривати".

В.Гройсман зазначив, що ціну визначає незалежний регулятор - Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), проте уряд не може стояти осторонь у ситуації, що склалася, і займе публічну позицію з цього питання.

"Я вважаю, що схема "Роттердам плюс" є неприйнятною", - сказав, зокрема, глава уряду.

Як повідомлялося, НКРЕКП наприкінці квітня почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Він передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

Деякі експерти розкритикували нову формули ціни на вугілля, особливо врахування в ній транспортного плеча, вказуючи на низьку якість українського вугілля, профіцитність внутрішнього ринку і близькість профіцитних польського і російського вугільних ринків. Глава НКРЕКП Дмитро Вовк пояснив необхідність прив'язки до європейської ціни, як це було зроблено на ринку газу, тим, що 40% вугілля наразі постачається з неконтрольованої території Донбасу. Він також зазначив, що це є тимчасовим рішенням, тоді як кінцева мета - повноцінний запуск ринок електроенергії.

На цьому тижні НКРЕКП підвищила ОРЦ на електроенергію для III-IV кварталів 2016 року у 6-13%. Зокрема ОРЦ для III кв. зросла на 78,55 грн - до 1358,83 грн за 1 МВт-год, для IV кв. - На 171,94 грн, до 1490,63 грн за 1 МВт-год (всі - без ПДВ). Комісія пояснила більше, ніж очікувалося, подорожчання істотним зниженням вироблення АЕС (-10%).

Згідно з постановою НКРЕКП №1179 від 24 червня 2016 року, роздрібні тарифи для споживачів першого класу напруги з 1 липня зростуть на 10% - з 130,68 коп. до 143,75 коп. за 1 кВт-год (без ПДВ), для споживачів другого класу - 8,2%, з 168,48 коп. до 182,25 коп. за 1 кВт-год (без ПДВ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА