14:31 01.07.2016

ВР може блокувати голосування щодо дозволу на арешт Онищенка

2 хв читати
ВР може блокувати голосування щодо дозволу на арешт Онищенка

Верховна Рада України може блокувати голосування за поданням генерального прокурора України про надання дозволу на арешт народного депутата України Олександра Онищенка, зазначає керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

На брифінгу в п'ятницю в Києві він наголосив, що отримані слідством докази провини співорганізаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу у рамках договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобування" є достатніми, і тому "підстав відкликати або доопрацьовувати подання про арешт народного депутата немає".

Н.Холодницький зазначив, що слідство встановило весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договору про спільну діяльність з "Укргазвидобування" і закінчуючи переможцями торгів, які реалізовували газ кінцевим споживачам.

При цьому він вказав на те, що з урахуванням розмов про регламент Верховної Ради "стає зрозуміло, що у Верховній Раді голосування за арешт Онищенка блокуватимуть, і висновок засідання регламентного комітету лише підтвердив це".

"Хочу наголосити, що згідно із законом ми мали право зробити лише одне подання, в якому просимо ВР надати слідству дозвіл на один запобіжний захід - арешт. Для цього з народного депутата необхідно знімати недоторканність", - сказав керівник САП.

За словами Н.Холодницького, якщо парламент проголосує лише за притягнення О.Онищенка до відповідальності, але не дасть голосів на підтримку подання про його затримання та арешт, то парламентарю буде повідомлено про підозру і проводитимуться слідчі дії в дозволених законодавством рамках, але фактично прокуратура не зможе притягнути його до відповідальності без дозволу на затримання та арешт.

Як повідомлялося, в середу, 15 червня, Н.Холодницький підготував і передав генпрокуророві матеріали для подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт О.Онищенка. Він пояснив, що подання на надання згоди про притягнення до відповідальності О.Онищенка підготовлено в рамках розслідування кримінального провадження про зловживання під час реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування".

У ніч на 16 червня генпрокурор України Юрій Луценко підписав подання на надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт О.Онищенка. Вранці того самого дня прокурор САП особисто привіз до Верховної Ради подання і повідомив, що його було зареєстровано.

Комітет Верховної Ради з питань регламенту 29 червня рекомендував окремо виносити на голосування питання про згоду парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт О.Онищенка, щоб не дати підстав для оскарження зняття з нього недоторканності. Таке рішення було ухвалено на засіданні всіма членами Регламентного комітету, проте вони висловили думку, що для дозволу на арешт О.Онищенка недостатньо обґрунтувань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА