14:50 01.07.2016

Верховний Суд України має намір направити конституційне подання до КС щодо низки норм закону про судоустрій і статус суддів

2 хв читати
Верховний Суд України має намір направити конституційне подання до КС щодо низки норм закону про судоустрій і статус суддів

Верховний Суд України готує конституційне подання до Конституційного Суду щодо деяких норм закону про судоустрій і статус суддів та внесе його після набуття чинності цим законом.

"Так, ми готуватимемо конституційне подання. Ми вже розпочали цю роботу і вже готуємо конституційне подання", - повідомив голова Верховного Суду України Ярослав Романюк на брифінгу в Києві в п'ятницю, відповідаючи на запитання журналістів.

Він наголосив, що предметом ревізії щодо відповідності Основному закону може бути лише чинний закон.

Я.Романюк нагадав, що закон про судоустрій і статус суддів ще не набув чинності і навіть не опублікований. Крім того, голова Верховного Суду пояснив, що давати оцінку відповідності цього закону Основному закону необхідно після набуття чинності змінами до Конституції в частини правосуддя, з якими і пов'язаний цей закон.

"Після того, як закон набуде чинності, ми маємо намір на пленарному засіданні Верховного Суду розглядати проект такого подання та ініціювати конституційне подання", - сказав Я.Романюк.

Говорячи про положення закону про судоустрій і статус суддів, щодо яких готується конституційне подання, Я.Романюк зазначив, що конституційний статус Верховного Суду не змінився згідно з ухваленими змінами до Основного закону. "Він як був, так і залишається найвищою судовою установою нашої держави. Тому такі зміни до Конституції не можуть бути підставою для прийняття на рівні закону рішення про наявність правових підстав для ліквідації Верховного Суду. На нашу думку, це не є ліквідацією по суті, а це реорганізація", - пояснив голова ВС.

Як повідомлялося, 2 червня Верховна Рада остаточно затвердила (прийняла в цілому) закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя.

Того самого дня ВР також прийняла нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, який має імплементувати конституційні зміни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА