11:22 14.07.2016

Рада перейменувала Кіровоград на місто Кропивницький

2 хв читати
Рада перейменувала Кіровоград на місто Кропивницький

Верховна Рада змінила назву міста Кіровоград у виконання закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки".

"Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідну постанову №4222 підтримали 228 народних депутатів на пленарному засіданні Верховної Ради в четвер.

Згідно з рішенням українського парламенту, тепер місто називається Кропивницький.

Місто названо на честь видатного українського письменника, драматурга і актора Марка Кропивницького (1840-1910), який народився в селі, що наразі належить до Кіровоградської області. Саме село Бежбарайки раніше також було перейменовано на Кропивницьке.

Як повідомлялося, 10 червня міська рада Кіровограда направила пропозицію не перейменовувати обласний центр на Кропивницький – цю назва підтримали лише 10 депутатів, а проти перейменування висловилися 29 депутатів із 42 депутатів, присутніх у міській раді.

Рішення щодо перейменування Кіровограда міськрада приймала після розгляду депутатського звернення народного депутата України Костянтина Яринича щодо перейменування м. Кіровограда на Кропивницький.

У жовтні 2015 року міськрада Кіровограда підтримала пропозицію направити на розгляд Верховної Ради результати громадських слухань від 27 серпня щодо перейменування обласного центру. При цьому депутати не підтримали пропозицію деяких колег винести на розгляд Верховної Ради варіант "Єлисаветград" як єдиний рекомендований для перейменування міста. "депутати міської ради підтримали пропозицію направити на розгляд парламенту результати громадських слухань від 27 серпня. Тоді міськрада ухвалила сім варіантів перейменування міста: Інгульск, Златопіль, Ексампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький, Благомир", - йдеться в повідомленні.

Під час опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) спільно з соціологічною групою "Рейтинг" 6-11 квітня 2016 року, 67,3% жителів міста не підтримували перейменування Кіровограда, підтримували 27,7%.

Серед можливих варіантів назви міста 56,9% жителів підтримали збереження назви "Кіровоград". У разі відсутності у списку назв варіанту "Кіровоград" 55% населення вибрали варіант "Єлисаветград", 8% - "Кропивницький". Якщо б мешканцям потрібно було обирати між варіантами "Єлисаветград" та "Кропивницький", то "Єлисаветград" вибрали б 67,7%, "Кропивницький" – 12,8%.

Під час опитування в жовтні 2015 року 76,6% опитаних проголосували за варіант "Єлисаветград", 9,4% - за "Інгульск", 7,7% за "Златопіль", 2,8% – за "Кропивницький", 1,5% – за "Благомир", 1,4% – за "Ексампей", 0,6% – за "Козацький".

Кіровоград, виник при фортеці Св.Єлизавети наприкінці XVIII століття, спочатку і тривалий час офіційно називався Єлисаветград, однак весь цей час мав народну назву "Єлисавет", що також фігурувала в діловодстві УНР у 1917-1919 рр. У 1924-1934 роках місто мало назву Зінов'євськ, після чого було перейменовано на Кіровоград.

До теперішнього часу Кіровоград залишився єдиним обласним центром, який не був перейменований в рамках закону України про декомунізацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА