14:32 15.07.2016

В Україні шокуючими темпами знищують полезахисні лісосмуги

2 хв читати
В Україні шокуючими темпами знищують полезахисні лісосмуги

Україна втрачає тисячі гектарів полезахисних лісосмуг, які мають захищати сільськогосподарські угіддя від посухи та ерозії ґрунтів, повідомляє Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр).

Згідно з повідомленням на сайті уряду в четвер, Держгеокадастр провів дослідження стану захисних насаджень. Воно проводилося в 12 регіонах, де проблема стоїть особливо гостро: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська області.

В усіх областях виявлено серйозне відхилення фактичних площ зелених захисних насаджень від показників, визначених за даними експлікації землі в проектах роздержавлення та приватизації земель сільськогосподарських підприємств (1995-1997 рр.). Загальні втрати в 12 регіонах становлять 10,071 тис. га.

"Дерева у більшості випадків просто вирубуються місцевими жителями для побутових потреб або для перепродажу у вигляді дров або пиломатеріалу", - йдеться в повідомленні.

Найбільші втрати захисних лісосмуг полів зафіксовано в південних регіонах України: Херсонській (3271,2 га), Запорізькій (2266,4 га), Миколаївській (1653,8 га) та Одеській (1638,1 га) областях.

Держгеокадастр зазначає, що полезахисні лісосмуги затримують сніг і зберігають вологу для майбутнього врожаю, не дають зливам змивати родючий ґрунт із полів, стримують вітер та пилові бурі.

За експертними оцінками, на полях, захищених лісовими смугами, швидкість вітру знижується на 20-30%, вологість повітря збільшується на 3-5%, удвічі знижується непродуктивне випаровування вологи. Врожайність зернових підвищується на 5-7 ц/га. Наявність лісосмуг є важливою умовою ефективного агровиробництва в степових регіонах України, де якраз і зафіксовано найактивніше їх знищення.

"На основі проведеного моніторингу ми готуємо розгорнуту аналітику в розрізі областей України. Вся інформація буде передана до Кабінету Міністрів України для вжиття необхідних заходів", - зазначає голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

За його словами, ця проблема ще раз доводить необхідність впровадження в державі ефективного механізму контролю використання та охорони земель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА