17:04 17.07.2016

У розслідуванні катастрофи MH17 країни зроблять все можливе, щоб винні в трагедії не уникнули відповідальності

3 хв читати
У розслідуванні катастрофи MH17 країни зроблять все можливе, щоб винні в трагедії не уникнули відповідальності

Постійні представники Австралії, Королівства Бельгія, Королівства Нідерландів, Малайзії та України від імені своїх урядів запевнили в намірах розслідувати та притягнути до відповідальності винних у катастрофі літака MH17 Малайзійських авіаліній, збитого 17 липня 2014р в Донецькій області.

"Держави підтвердили свій намір вжити всіх ефективних заходів для притягнення до відповідальності винних осіб, відзначаючи важливість цього для запобігання атак на цивільні повітряні судна в майбутньому", - йдеться у спільній заяві представників країн з нагоди другої річниці трагедії, поширеній МЗС України в неділю.

Держави знову висловили свої глибокі співчуття сім'ям жертв цієї трагічної події і всім країнам, постраждалим внаслідок трагедії.

"Держави нагадали про занепокоєння щодо актів насильства, що становлять загрозу безпеці міжнародної цивільної авіації, яку було висловлено в резолюції Ради безпеки ООН 2166 (2014). Держави також нагадали вимогу Ради безпеки ООН притягнути до відповідальності винних у цьому інциденті і підтвердили свою прихильність досягненню цієї мети, а також нагадали про вимогу Ради безпеки ООН до всіх країн забезпечити всебічне співробітництво для встановлення відповідальності", - йдеться в спільній заяві.

У зв'язку з цим держави відзначили незалежне технічне розслідування причин збиття літака, проведене Радою з безпеки на транспорті Нідерландів в повній відповідності зі стандартами ІКАО, і її звіт, опублікований 13 жовтня 2015 р. Вони також відзначили кримінальне розслідування, щопроводиться Спільною слідчою групою (JIT).

Як повідомлялося, "Boeing-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий на сході України 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули. З них - 192 підданих Нідерландів (один мав громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 - Великобританії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії.

13 жовтня 2015 року комісія Ради безпеки Нідерландів, що займалася розслідуванням причин катастрофи лайнера, опублікувала доповідь, в якій говориться, що літак був збитий ракетою класу "земля - повітря", випущеної з ЗРК "Бук".

На початку січня 2016 року група Bellingcat заявила, що визначила 20 російських військовослужбовців, причетних до катастрофи літака Boeing "Малазійських авіаліній" рейсу MH17, збитого в липні 2014 року. Це 20 солдатів 53-ї зенітної ракетної бригади, що дислокується у Курську (РФ). У лютому група оприлюднила доповідь із зазначенням російських військових, які, найбільш імовірно, віддавали наказ на транспортування ЗРК "Бук" на територію України і на запуск ракети, що збила літак "Малазійських авіаліній". А в травні Bellingcat визначила номер установки "Бук" зі складу 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ і, таким чином, виключає ймовірність того, що "Бук", розташований в районі запуску ракети по МН17 був захоплений в української військової частини.

У червні 2016 р. прокуратура Нідерландів повідомила, що Слідча група із виявлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у катастрофі "Боїнга" ув складі представників Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії та України опублікує початкові результати кримінального розслідування восени. В інформації зазначається, що країнам, залученим до розслідування, було відправлено кілька запитів про правову допомогу, відповіді на які очікуються протягом двох місяців. Зокрема очікується надання Росією інформації про системи "Бук".

За підсумками розслідування міжнародної слідчої групи буде оприлюднено уточнену інформацію про зброю, з якої було збито літак, а також про місце, звідки був зроблений постріл.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА