10:42 20.07.2016

Реєстрація шлюбу за добу виключає махінації з багатоженством, спрощено буде і процедуру розлучення

2 хв читати
Реєстрація шлюбу за добу виключає махінації з багатоженством, спрощено буде і процедуру розлучення

Спрощена процедура одруження не передбачає можливості для шлюбного шахрайства, запевняє міністр юстиції України Павло Петренко.

"Я читав певні міфи певних експертів в Інтернеті, які розповідали, що це (спрощена процедура реєстрації шлюбу – ІФ) може створити можливість багатоженства, - це суцільна маячні. Я всім офіційно заявляю: можливостей подвійного шлюбу немає, оскільки ведеться єдиний реєстр актів цивільного стану, і коли туди вноситься інформація про громадянина А та громадянку Б, умовно кажучи, їх ідентифікують за цим реєстром... Не може громадянин Іваненко мати і другу дружину - система його не зареєструє", - розповів міністр в інтерв'ю "5 каналу" у вівторок увечері, відповідаючи на запитання про можливі махінації у зв'язку зі спрощенням процедури реєстрації шлюбу в Україні.

У цьому контексті він запевнив: "Ніякого шлюбного шахрайства в цій частині бути не може".

Що стосується простоти та доступності процедури, то, за словами П.Петренка, право вільної людини у вільній країні обирати людину, з якою вона хоче одружитися, і не треба проходити для цього безліч бюрократичних процедур і чекати місяць на реєстрацію шлюбу.

Міністр нагадав, що пілотний проект із реєстрації шлюбу протягом доби запущено в кількох містах України (Київ, Одеса, Львів, Маріуполь, Сєверодонецьк, Херсон), і додав, що з наступного року, після внесення змін до законодавства в частині передачі місцевим органам влади функції реєстрації шлюбу такий формат діятиме в усій країні.

Стосовно процедури розірвання шлюбу міністр зазначив, що в цьому аспекті не може бути настільки ліберального підходу. "Якщо є діти неповнолітні, є спір про спільне майно, якщо немає загальної згоди людей розлучитися, то діє судова процедура", - розповів міністр.

Якщо ж в одружених людей, що хочуть розлучитися, є обопільна згода на це і немає спільних дітей та майна, то, як наголосив П.Петренко, процедура простіша, але також за радянським зразком. "Люди тричі мають приходити разом до загсу і підтверджувати, що вони хочуть розлучитися. Бувають такі ситуації, коли сім'я не склалася, і люди одне одного і бачити особливо не хочуть, а їх примушують особисто, навіть не через представника, приходити до загсу. Це маячня", - висловив переконання глава Мін’юсту.

У цьому контексті він повідомив: "З осені ми зробимо певну лібералізацію і приберемо цю норму, яка існує на сьогодні". Водночас міністр зазначив, що це не стосуватиметься сімейних пар, які розлучаються за наявності дітей або спору про майно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА