14:09 04.08.2016

Україна домовилася з Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива в Україні

2 хв читати
Україна домовилася з Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива в Україні

Україна в рамках відходу від залежності від Росії в питаннях забезпечення ядерним паливом домовилася з Westinghouse про збільшення поставок та будівництво в майбутньому на території країни заводу з виробництва ядерного палива, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

"Ми домовилися про диверсифікацію поставок майже на половину атомних блоків і домовилися про будівництво заводу ядерного палива на території України", – сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

Міністр уточнив, що такі домовленості були досягнуті під час його нещодавньої поїздки в США.

І. Насалик нагадав, що наразі РФ забезпечує постачання майже 95% ядерного палива для українських АЕС.

На уточнювальне запитання агентству "Інтерфакс-Україна" міністр відповів, що Westinghouse готовий розглянути можливість побудови заводу ядерного палива в Україні.

"18 серпня я лечу до Казахстану, де також одне з питань, що вони хочуть добудовувати завод ядерного палива в Україні. Тобто у нас є два джерела. Коли є двоє, тоді вже набагато краще працювати", – додав І. Насалик.

Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС "Енергоатом" спільно Westinghouse в 2000 році розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року.

Наразі ядерне паливо Westinghouse експлуатується на блоці №3 Южно-Української АЕС і блоці №5 Запорізької АЕС. На грудень 2016 року заплановано завантаження ТВЗ-WR у блок №2 Южно-Української АЕС.

Westinghouse наприкінці квітня 2016 року оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива в Вестеросі (Швеція) для забезпечення зростаючих поставок для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україну та інші країни Східної Європи.

Віце-президент та управляючий директор Westinghouse Азіз Даг в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що, згідно з контрактом, заплановано поставити ТВЗ-WR на два з трьох блоків на Южно-Українській АЕС (№2 і №3) і чотири з шести блоків на Запорізькій АЕС (№1 і №3-5). За його словами, "Енергоатом" також має опцію з розширення поставки, окрім зазначених станцій, на Хмельницьку та Рівненську АЕС, кожна з яких має по два блоки ВВЕР-1000.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА