18:43 05.08.2016

У Львівській області затримано банду, що займалася незаконним експортом деревини

3 хв читати
У Львівській області затримано банду, що займалася незаконним експортом деревини

Прокуратура Львівської області спільно з співробітниками Управління захисту економіки Нацполіції викрила організовану злочинну групу, яка налагодила незаконний експорт лісу на загальну суму 30 млн грн, повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області.

Схему організував чиновник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства. До складу злочинної групи входили співробітник Державної фітокарантинної служби, колишній співробітник Галицької районної адміністрації, банківські працівники, адвокат, три керівники приватних підприємств і троє жителів Волинської області.

Учасники злочинної групи створили на території Львівської та Волинської областей 6 фіктивних фірм. На підставі фіктивних первинних документів про походження лісоматеріалів вони отримали понад 200 сертифікатів із реальними підписами і мокрими печатками Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, що дозволяло безперешкодно вивозити лісопродукцію за кордон.

Як стверджують в прокуратурі, таким чином було легалізовано понад 12 тис куб м незаконно зрізаного і викраденого лісу різних порід (еквівалент 200 вагонів деревини) загальною вартістю 30 млн грн. Надалі деревина була експортована в країни Євросоюзу, зокрема в Польщу, Голландію, Італію, Чехію і Латвію.

Для заниження митної вартості викраденого і експортованого лісу зловмисники уклали зовнішньоекономічні контракти з 5 офшорними компаніями, які зареєстровані в Панамі, Британських Віргінських островах і Республіці Беліз. Валюта від експортованого лісу надходила на банківські рахунки фіктивних фірм та за сприяння банківських працівників переводилася в готівку і розподілялася між змовниками.

У взаємодії з фахівцями Державної фіскальної служби доведено ухилення залученими в схемі підприємствами від сплати податків до бюджету держави на загальну суму 10 млн грн.

Дотепер проведено понад 30 санкціонованих обшуків у приміщеннях обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної фітокарантинної служби області, в офісах підприємств, приватних будинках усіх причетних до незаконного бізнесу людей.

За результатами обшуків вилучено печатки фіктивних фірм-експортерів, залучених до схеми, печатки підприємств Польщі, на адресу яких експортувався ліс; понад 40 платіжних банківських карток, за якими отримували готівку від продажу лісу, документи з митного оформлення лісу в митних органах, інші речові докази, які мають важливе значення у справі.

Також вилучено близько 2 тис. куб. м підготовленого до експорту лісу дерев породи дуб (еквівалент 33 вагонів) із нанесеними електронними бирками державних лісгоспів. У єдиній електронній базі обліку деревини за цими ж номерами числяться дерева інших менш цінних порід (сосна, вільха, бук).

Одночасно вилучено документи на автотранспорт, квартири і нерухомість фігурантів.

Під час проведення обшуків викрито всі члени злочинної групи. Керівнику підрозділу Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства сьогодні ж повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України і ще двом керівникам фіктивних підприємств - за ст.205 (фіктивне підприємництво), 212 (ухилення від сплати податків), ч.1 та ч.4 ст.358 (підроблення документів) КК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежники Копенгагена кілька годин не можуть загасити пожежу в історичній будівлі біржі

Представник Мінагрополітики на засіданні Комітету НАТО: Українські аграрії потребують підтримки, щоб гарантувати продовольчу безпеку світу

Кличко: Проїзд новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської в Києві відкриють у травні, рух Подільсько-Воскресенським мостом - у вересні

Україна шукає країну-покровителя в питанні звільнення українських цивільних осіб, яких утримує РФ - Лубінець

Рада ЄС обговорить 22 квітня постачання озброєнь Україні

Завершено евакуацію сімей із дітьми з Липецької громади - Синєгубов

Командувач ВМС ЗСУ обговорив із главою МЗС Норвегії поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

Заступник голови Полтавської облради подорожував Європою під виглядом службового відрядження - СБУ

Командувачем військ оперативного командування "Південь" призначено бригадного генерала Шаповалова

Харків і кілька районів області частково знеструмлені, в місті не працює частина маршрутів електротранспорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА