15:28 12.08.2016

НБУ пояснює волатильність гривні зовнішньополітичною ситуацією

3 хв читати
НБУ пояснює волатильність гривні зовнішньополітичною ситуацією

Зростання волатильності обмінного курсу гривні протягом останніх днів має ситуативний характер на тлі зовнішньополітичної ситуації, повідомляється в офіційному коментарі прес-служби Національного банку України (НБУ).

"Протягом останніх днів спостерігається зростання волатильності обмінного курсу на валютному ринку. Ці коливання носять ситуативний характер (на тлі зовнішньополітичної ситуації) і не пов'язані з фундаментальними факторами", - пояснює центробанк.

Як зазначає НБУ, ситуація на зовнішніх і внутрішніх ринках залишається сприятливою завдяки стрімкому падінню темпів інфляції, високому врожаю зернових і позитивної кон'юнктури на світових ринках сталі і залізної руди.

Крім того, за оцінкою Нацбанку, зниження цін на нафту і поліпшення енергоефективності економіки призвело до скорочення імпорту.

НБУ нагадав, що з другої половини березня до липня на міжбанківському валютному ринку спостерігалося перевищення пропозиції валюти над попитом.

За даними НБУ, від початку року під час інтервенцій і валютних аукціонів чиста купівля валюти Нацбанком становила майже $1,5 млрд, а рівень міжнародних резервів збільшився до $14 млрд.

НБУ підкреслив, що в разі потреби в нього є всі можливості не допустити надмірних коливань гривні.

Як повідомлялося, гривня після тривалого періоду стабілізації з 11 серпня почала різке зниження і станом на 12 серпня до середини торговельної сесії подешевшала на 15 копійок, пробивши позначку в 25 грн/$1.

Разом з тим фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Фурса на своїй сторінці в Facebook пояснив зниження гривні можливістю банкірів збільшити купівлю валюти.

"Причиною такого руху (різкого подорожчання долара на міжбанку - ІФ) ста своєрідний Юріїв день українського банківського ринку. Банки скористалися можливістю купувати валюту в більшому обсязі, ніж 0,1% від регулятивного капіталу за один день в разі погашення індексних ОВДП. Мінфін напередодні погасив ці папери на суму в 2,7 млрд грн, відкривши скриньку Пандори, куди і кинулися банкіри", - написав він.

Як повідомлялося, 10 серпня в ФСБ РФ заявили про нібито запобігання в ніч на 8 серпня двом спробам прориву на територію Криму "диверсійно-терористичних груп" з бійців спецпідрозділів Міноборони України і загибелі в результаті зіткнення військовослужбовця ЗС РФ. Також в ФСБ заявляють, що ліквідували на території Криму "агентурну мережу" українського ГУР, а також повідомили про затримання громадян України і РФ, що "сприяли підготовці терактів", зокрема жителя м. Енергодар Запорізької області Євгена Панова, якого назвали співробітником ГУР МО України.

Міноборони, ГУР, РНБО України спростували повідомлення про українських диверсантів. У Міноборони назвали такими ж безпідставними звинувачення російської сторони в здійсненні обстрілу півострова з материкової частини країни.

Президент України Петро Порошенко заявив, що звинувачення з боку РФ в тероризмі України в окупованому Криму безпідставні і є приводом для чергових військових погроз на адресу Української держави.

11 серпня П.Порошенко на нараді з керівництвом силових структур і МЗС доручив привести всі підрозділи силових структур поблизу адміністративного кордону Херсонської області та окупованої Автономної Республіки Крим у посилену бойову готовність.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА