10:26 19.08.2016

Партія регіонів зі своєї тіньової каси заплатила $225 тис. американському журналістові Ларрі Кінгу

3 хв читати
Партія регіонів зі своєї тіньової каси заплатила $225 тис. американському журналістові Ларрі Кінгу

Народний депутат України Сергій Лещенко ("Блок Петра Порошенка") стверджує, що гроші з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів отримував відомий американський журналіст Ларрі Кінг та європейський офіс Партії регіонів.

"Гроші з тіньової каси Партії регіонів отримав, наприклад, Ларрі Кінг, відомий американський журналіст, який був десятиліттями ведучим програми CNN. Він отримав від тіньової каси Партії регіонів $225 тис.", - заявив С.Лещенко на прес-конференції в п'ятницю вранці в Києві.

У свою чергу головний редактор інтернет-видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва-Боровик зазначила, що Л.Кінг отримав ці кошти за те, що взяв інтерв'ю у Миколи Азарова, який обіймав тоді посаду прем'єр-міністра України.

С.Лещенко також повідомив про наявність документів, що свідчать про те, що Партія регіонів здійснювала фінансування свого європейського офісу (організація "Європейський центр сучасної України" (European Centre for a Modern Ukraine), співзасновниками якої є троє регіоналів - Леонід Кожара, Віталій Калюжний та Євген Геллер), яким керувала громадянка Німеччини Інна Кірш.

Парламентар нагадав, що І.Кірш увесь час стверджувала, що Європейський центр сучасної України функціонує незалежно та не пов'язаний із Партією регіонів. "Ми виявили платіж на суму $35 тис.", - розповів народний депутат.

За словами С.Лещенка, саме І.Кірш наймала американських лобістів для колишнього президента України Віктора Януковича.

Крім цього, він також зазначив, що в документах, переданих до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) екс-першим заступником глави СБУ Віктором Трепаком, згадується колишній радник екс-президента України Віктора Януковича Пол Манафорт. Згідно зі списками, на витрати, пов'язані з цією особою, починаючи з 20.11.2007 року було виділено загалом понад $12,7 млн. Останній запис у "книзі" щодо П.Манафорта датується 5.10.2012 р.

С.Лещенко повідомив, що згідно з виявленими документами гроші за П.Манафорта отримували інші люди. "Дев'ять разів гроші за нього отримував депутат від фракції Партії регіонів Віталій Калюжний, який був керівником комітету з міжнародних справ у парламенті попереднього скликання, людина наближена до Бориса Колеснікова та Андрія Клюєва. Зокрема, В.Калюжний отримував за Манафорта платежі в розмірі $1 млн, у розмірі $846 тис., у розмірі $750 тис. тощо", - розповів подробиці нардеп.

Він також зазначив, що серед тих, хто отримував для П.Манафорта гроші, - нинішній народний депутат Євген Геллер (група "Відродження").

За словами народного депутата, "найбільший платіж, який отримав пан Манафорт, був від технічного працівника з прізвищем Морев, на жаль, ми не змогли ідентифікувати цю людину, він отримав $3,5 млн".

С.Лещенко зазначив, що призначення платежів було різним - це були і екзит-поли на час проведення виборів, і на фінансування міжнародних спостерігачів, і за контрактом із П.Манафортом. "Візаж для лідера Партії регіонів коштував $1тис. із тіньової бухгалтерії Партії регіонів", - зазначив С.Лещенко.

"За даними, які є в нашому розпорядженні, останні контакти (П.Манафорта - ІФ) з уже "Опозиційним блоком" тривали до 2015 року. Манафорт, зокрема, минулого року кілька разів приїжджав в Україну, востаннє це було в жовтні 2015 року. А також він консультував "Опозиційний блок" під час дострокових виборів у 2014 році до парламенту. Ця інформація отримана нами від деяких членів "Опозиційного блоку", - розповіла, у свою чергу, С.Мусаєва-Боровик.

Як повідомлялося, в четвер, 18 серпня, в НАБУ оприлюднили фотокопії 19 сторінок "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, в яких згадується Пол Манафорт, що нині є керівником передвиборного штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа.

При цьому в НАБУ наголосили: "Наявність прізвища П.Манафорта у "списках" не означає, що він дійсно отримав ці кошти, адже в графі одержувачів містяться підписи інших осіб. Досудове розслідування в цьому провадженні триває".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА