19:57 23.08.2016

Кабмін уклав тристоронню Генугоду з роботодавцями та профспілками на 2016-2017 рр.

3 хв читати
Кабмін уклав тристоронню Генугоду з роботодавцями та профспілками на 2016-2017 рр.

(Оновлена, додані деталі документа)

Київ. 23 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Кабінет Міністрів, Федерація роботодавців (ФРУ) і Федерації профспілок України (ФПУ) підписали Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в країні на 2016-2017 рр.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", документ підписав прем'єр-міністр Володимир Гройсман, заступник голови ФРУ Олексій Мірошниченко та голова ФПУ Григорій Осовий.

"Ми повинні створити відповідні умови праці, ми повинні виробляти конкурентні продукти, ми повинні забезпечити гідну зарплату для українських громадян, я говорив це сьогодні на уряді і повторю це ще раз - праця українських громадян недооцінена", - сказав глава уряду під час церемонії підписання угоди .

Прем'єр підкреслив, що міністерства повинні поглибити співпрацю з профспілками та роботодавцями.

Угода розрахована на 2016-2017 рр. За словами Г.Осового, профспілки очікують збільшення фактичних мінімальних зарплат в результаті підписання угоди на 20%.

В.Гройсман зазначив, що уряд вперше з 1993 року прийняв розпорядження про підписання цього тристоронньої угоди, хоча, за даними ФРУ, це вже 11-та подібна угода в історії країни.

Як уточнює уряд, підписаний документ містить 191 положення і складається з трьох розділів: підвищення конкурентоспроможності національного виробника і забезпечення зростання зайнятості; оплата, умови, охорона праці і соціальний захист працівників; соціальний діалог, а також сім додатків.

Його економічний блок містить загальні домовленості сторін про вживання спільних заходів, спрямованих на розвиток внутрішнього ринку, підтримку вітчизняного виробництва, вирішення проблемних питань економічного розвитку і діяльності бізнесу. Серед них, зокрема, домовленості щодо збільшення кредитування реального сектора, погашення заборгованості держави перед бізнесом з відшкодування ПДВ і повернення переплати податку на прибуток.

Кабмін зазначає, що відповідно до угоди сторони будуть проводити консультації щодо встановлення цін / тарифів природних монополій на економічно обгрунтованому рівні, їх регулювання і спільного контролю, мінімізації негативного впливу їх підвищення на населення і виробників і надання адресної підтримки окремих категорій громадян.

Соціальний блок визначає для підприємств небюджетної сфери темпи зростання середньої заробітної плати; тарифну ставку робітника I розряду у 2016 році, розмір заробітної плати некваліфікованого працівника, перелік і розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів.

Значну увагу приділено також питанню погашення заборгованості із заробітної плати та вжиття заходів з метою недопущення її виникнення, а також домовленостей з питань охорони праці, соціального захисту, гуманітарних питань.

Уряд зазначає, що фактично суб'єктами угоди є 95 всеукраїнських профспілок, які представлені п'ятьма репрезентативними об'єднаннями профспілок; 93 організації роботодавців та їх об'єднання (28 галузевих і 65 територіальних організацій), які представлені чотирма всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців.

Кабмін також нагадує, що переговорний процес із цієї угоди був найтривалішим за всю історію їх укладення в Україні - він тривав понад чотири роки: розпочавшись в жовтні 2012 року, він переривався в період з 2013 року по лютий 2015 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА