18:17 31.08.2016

Зниження курсу гривні відбувається в рамках прогнозованих сезонних чинників - банкіри

3 хв читати
Зниження курсу гривні відбувається в рамках прогнозованих сезонних чинників - банкіри

Зниження курсу гривні на міжбанківському валютному ринку зумовлене сезонним зростанням попиту на валюту, що підігрівається нестабільною політичною ситуацією в країні, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Зростання курсу долара прогнозовано було заплановано на осінь, і цілком очевидно, що ринок в очікуванні традиційних сезонних коливань поводиться відповідно. Мова йде про те, що експортери намагаються притримати валюту в очікуванні більш вигідного курсу, особливо враховуючи, що у зв'язку з пом'якшенням адміністративних заходів Нацбанку у них з'явився для цього додатковий місяць (продовження термінів повернення експортної виручки з 90 до 120 днів - ІФ)", – сказав директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний. При цьому він зазначив, що попит на долар росте на тлі бажання імпортерів придбати більше валюти перед її очікуваним сезонним подорожчанням.

За словами експерта, така турбулентність на валютному ринку буде зберігатися в найближчі кілька місяців.

Як зазначив О. Курінний, осіння динаміка гривні буде пояснюватися традиційними сезонними чинниками: зростанням попиту на долар під купівлю енергоносіїв до опалювального сезону і періодом очікування надходження ближче до кінця осені валютної виручки у країну від експортних операцій агровиробників.

За оцінкою О. Курінного, причин для різких девальваційних стрибків наразі немає. "Прогнозовані коливання в районі 1-1,5 грн – економічно обґрунтована динаміка для осіннього періоду за умови, що військові дії на сході не будуть загострюватися", – вважає банкір.

Головний економіст Альфа-Банку Олексій Блінов вважає, що основною причиною зміни кон'юнктури валютного ринку є сезонні зміни в платіжному балансі України.

"Якщо у другому кварталі 2016 року Україна мала профіцит поточного рахунку платіжного балансу в обсязі майже $1 млрд, то за підсумками третього кварталу очікується дефіцит такого ж масштабу. Зокрема, це викликано зростанням закупівлі енергоносіїв напередодні опалювального сезону і загальним пожвавленням інвестиційного та споживчого попиту в Україні. Загалом імпорт відновлюється швидше, ніж експорт. Зокрема, у липні імпорт товарів та послуг вперше з 2013 року зріс в річному вираженні (на 2%)," – пояснив О. Блінов.

При цьому він зазначив, що дефіцит поточного рахунку буде зберігатися і в четвертому кварталі, оскільки Україна не змогла забезпечити умови для припливу приватного капіталу, що його покриває, зокрема через відстрочки великої приватизації.

О. Блінов також очікує, що в найближчі місяці волатильність валютного ринку з тенденцією до послаблення гривні буде зберігатися, однак не бачить причин для значної девальвації. За його прогнозом, діапазон коливань курсу гривня/долар цієї осені не повинен перевищити 10%.

Голова правління UniCredit Bank Тамара Савощенко також дотримується думки, що коливання гривні в межах сезонного чинника. "Восени зростає ділова активність і традиційно збільшується попит на валюту з боку імпортерів. Однак коливання в межах цієї сезонності, тому не варто розгойдувати ситуацію і штучно підігрівати негативні очікування", – сказала вона.

Схожої думки дотримується скарбник Вектор Банку Карл Варга. "Імпортери через зростання курсу намагаються прискорити свої розрахунки. Тому збільшується попит. Плюс дуже нестабільна політична ситуація", - сказав він.

У свою чергу член наглядової ради "Приватбанку" Віктор Лисицький зазначив, що від початку серпня курс готівкової гривні впав майже на 4%, тоді як від початку поточного року він знизився лише на кілька десятих відсотка.

"Тобто такі коливання курсу гривні лише відображають деякі незначні тенденції ринку, про різке зниження курсу гривні і мови бути не може", - вважає В. Лисицький.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА