15:49 02.09.2016

Причиною "Іловайської трагедії" є пряме військове вторгнення ЗС РФ на територію України

2 хв читати
Причиною "Іловайської трагедії" є пряме військове вторгнення ЗС РФ на територію України

За висновками українських експертів, основним фактором подій під Іловайськом наприкінці серпня 2014 р, відомої як "Іловайська трагедія", було пряме вторгнення Збройних сил Російської Федерації на територію України, заявляє Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"...П'ятим фактором, який, за висновками експертів, єдиний перебуває в прямому причинно-наслідковому зв'язку з "Іловайською трагедією", є військова агресія ЗС РФ, пряме військове вторгнення на територію України", - сказав він на засіданні комітету парламенту з питань національної безпеки і оборони у п'ятницю в Києві.

Ю. Луценко зазначив, що наймасштабніше вторгнення Збройних сил РФ сталося о 4.00 ранку 24 серпня 2014 року. "Сили вторгнення складалися з 9 батальонно-тактичних груп. 3,5 тис. військових особового складу перейшли кордон України. Кордон також перейшли 60 танків, 320 БМД, БМП, 60 гармат, 45 мінометів, 5 ПТРК", - розповів він

Генпрокурор заявив, що на військовій техніці ЗС РФ були зняті або замасковані розпізнавальні знаки. "Водночас, з метою введення в оману і подальшого вбивства українських військовослужбовців, на російську техніку було нанесено розпізнавальні знаки українських підрозділів, що прямо забороняється Женевською конвенцією", - наголосив він.

За словами Ю.Луценка, співвідношення українських силових підрозділів до російських сил вторгнення і терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" поблизу Іловайська на той момент було: щодо особового складу 1 до 18, танків – 1 до 11, бронетехніки – 1 до 16, артилерії – 1 до 15, ГРАДів" – 1 до 24.

Крім того, угрупування Збройних сил РФ уздовж східного кордону України, поблизу української території, на той момент налічувала 35 батальонно-тактичних груп і ротно-тактичних груп, що в сумі становило не менше 45 тисяч військовослужбовців, до 160 танків, 1 тис. 360 БМП і БТР, 350 одиниць артилерії, 130 одиниць РСЗВ, 192 бойових літака, 137 вертольотів.

"Оцінюючи цю реальну загрозу російського вторгнення на всій ділянці кордону, Збройні сили України – ІФ) не мали достатньої кількості сил для нарощування військ на Донецькому напрямку і одночасного забезпечення оборони за всією протяжністю українського кордону", - зазначив Ю. Луценко.

Генпрокурор наголосив, що в результаті вторгнення Збройних сил РФ та їхнього просування у напрямку Іловайська 24-25 серпня 2014 року батальйони МВС "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйон Нацгвардії "Донбас", а також війська сектора "Б", які перебували поблизу Іловайська, потрапили в оточення.

Ю. Луценко повідомив, що за офіційними даними української сторони, під Іловайськом у серпні 2014 року загинули 366 українських військовослужбовців, ще 429 дістали поранення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА