14:35 25.09.2016

Порошенко звільнив трьох суддів за порушення присяги, зокрема двох – за порушення під час Революції Гідності

3 хв читати
Порошенко звільнив трьох суддів за порушення присяги, зокрема двох – за порушення під час Революції Гідності

Президент Петро Порошенко підписав Укази про звільнення з посади суддів Шевченківського районного суду міста Києва Світлани Гайдук та Наталії Гриньковської і судді Голосіївського райсуду Києва Максима Фролова у зв'язку з порушенням ними присяги судді.

Як повідомляє в неділю прес-служба глави Української держави, Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів загальної юрисдикції встановила, що суддя Шевченківського районного суду міста Києва Світлана Гайдук під час Революції Гідності, ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком 60 днів до громадянина В.Загоровка за підозрою у організації масових заворушень, а також активній участі у масових заворушеннях (частина перша статті 294 Кримінального кодексу) грубо порушила вимоги кримінального процесуального законодавства (ст. 177, 178, 194, 206 Кримінально-процесуального кодексу України). Зокрема, застосувала до В.Загоровка занадто тяжкий запобіжний захід без наявної обґрунтованої підозри у вчиненні ним кримінального правопорушення, не довела ризиків перешкоджання кримінальному провадженню з його боку. Крім того, суддею було проігноровано порушення прав підозрюваного при затриманні. Внаслідок неправомірних дій судді Гайдук, вказаний громадянин став інвалідом III групи, оскільки, перебуваючи під вартою, не міг своєчасно отримати належного лікування травм, завданих йому під час затримання.

Ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суддя не забезпечила дотримання приписів КПК України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини.

Під час Революції Гідності суддя Наталія Гриньковська також порушила вимоги кримінального процесуального законодавства (ст. 183 КПК України), застосувавши до громадянина В.Гарагуца занадто тяжкий запобіжний захід без наявної обґрунтованої підозри у вчиненні ним кримінального правопорушення та проігнорувала порушення прав підозрюваного при затриманні. Крім того, ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суддя Гриньковська так само не забезпечила дотримання приписів КПК України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини.

"Крім того, суддя Гриньковська під час притягнення до адміністративної відповідальності на підставі статті 122-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання водіями вимог працівників міліції про зупинку транспортних засобів) громадян О.Цибенко, О.Жиленкова, С.Багінського, В.Пономарьова, О.Товчигречко та О.Бобіна не вжила заходів для повного, об’єктивного та всебічного з’ясування кожної справи, що свідчить про необ’єктивний та упереджений розгляд справ щодо зазначених осіб та є порушенням присяги судді", - йдеться в повідомленні.

Також у прес-службі глави держави інформують, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендувала Вищій раді юстиції вирішити питання про внесення подання президенту про звільнення судді М.Фролова.

"Встановлено, що під час розгляду справи про притягнення громадянина С.Лук'янчука до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого статтею 122-2 КУпАП - невиконання водіями вимог працівника міліції про зупинення транспортного засобу, суддя Фролов виніс постанову, якою визнав С.Лук'янчука винним у вчиненні адміністративного правопорушення і безпідставно призначив йому суворий вид адміністративного стягнення - позбавлення права керування транспортними засобами терміном на три місяці", - йдеться в повідомленні.

Таким чином суддя порушив приписи статей 245, 252 КУпАП щодо всебічного, повного і об'єктивного з'ясування обставин справи та оцінки доказів, проявив при цьому неналежне ставлення до виконання своїх обов'язків, внаслідок порушення конституційних засад судочинства і права громадянина на справедливий суд.

"Своїми діями М.Фролов порушив присягу судді, а також підірвав авторитет правосуддя і поставив під сумнів довіру до суду та правосуддя з боку суспільства", - додають в прес-службі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА