13:56 30.09.2016

Сторони конфлікту на Донбасі не дають можливості СММ ОБСЄ здійснювати моніторинг на визначених рамковим рішенням 3-х ділянках

2 хв читати
Сторони конфлікту на Донбасі не дають можливості СММ ОБСЄ здійснювати моніторинг на визначених рамковим рішенням 3-х ділянках

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуґ зазначає, що сторони конфлікту на Донбасі не забезпечують спостерігачам повного доступу та можливості здійснювати моніторинг дотримання домовленостей у рамках рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів на трьох ділянках лінії розмежування.

"Правда в тому, що нам не було надано повного і безперешкодного доступу до цих трьох певних ділянок. Правда в тому, що сторони неодноразово блокували нам доступ до цих дільницях і не змогли гарантувати безпечного доступу наших спостерігачів. Сторони неодноразово зривали спроби СММ ОБСЄ здійснити моніторинг та верифікацію на трьох визначених ділянках розведення сил і засобів", - заявив він на брифінгу в п'ятницю в Києві.

О. Хуґ повідомив, що минулого тижня патрулям СММ ОБСЄ відмовили у доступі 16 разів. "У всіх цих випадках, крім трьох, обмеження доступу відбувалися безпосередньо на цих трьох запропонованих ділянках розведення сил і засобів, або поблизу них. Але це лише верхівка айсберга, тому що перешкоджання роботі СММ проявляється в багатьох формах і зобов'язання щодо усунення всіх цих перешкод сторони взяли на себе, але не виконали", - наголосив він.

Як повідомлялося, 21 вересня учасники Тристоронньої контактної групи підписали рамковий документ про розведення сил і коштів учасників конфлікту на Донбасі на трьох ділянках. Рамкове рішення підписали повноважні представники всіх сторін: від України – Леонід Кучма, від ОБСЄ – Мартін Зайдік, від РФ Борис Гризлов. Документ був парафований повпредами самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" Денисом Пушиліним і Владиславом Дейнего.

Згідно з документом, передбачається створення трьох зон безпеки на лінії зіткнення на Донбасі поблизу населених пунктів Золоте, Петровське та Станиця Луганська, площею не менше 4 кв. км кожний. Контролювати дотримання домовленостей будуть спостерігачі СММ ОБСЄ.

На ділянках, де будуть відведені сили і засоби сторін конфлікту на Донбасі, зможуть перебувати лише офіцери Спільного центру контролю і координації (СЦКК).

"Після завершення розведення сил військовослужбовці ЗСУ, а також представники збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України за жодних обставин не можуть перебувати на дільницях розведення, перебування на яких дозволено лише офіцерам СЦКК", - йдеться в документі, оприлюдненому на сайті ОБСЄ в четвер.

У разі порушення режиму тиші, що триває більше 2 годин, "процес розведення сил та засобів може бути припинено, а сили і кошти повернуті на вихідні позиції".

Також процес розведення не повинен перевищувати 30 діб з моменту повного припинення вогню. Самі ж ділянки розведення становлять не менше ніж 2 км завширшки і 2 км завглибшки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА