19:06 30.09.2016

МОЗ планує з 1 січня 2017 р. запустити проект реімбурсації

2 хв читати
МОЗ планує з 1 січня 2017 р. запустити проект реімбурсації

Міністерство охорони здоров'я планує з 1 січня 2017 року розпочати реалізацію проекту "Доступні ліки", який передбачає реімбурсацію вартості ліків від діабету, серцево-судинних захворювань і бронхіальної астми, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

"Проект, який називається "Доступні ліки", ми маємо реалізувати вже починаючи з 1 січня 2017 року", - сказав він на засіданні Громадської ради Міністерства охорони здоров'я в Києві в п'ятницю.

За словами Р.Ілика, "понад 90% ліків на сьогодні українці купують за свої власні гроші, а велика частина населення з економічних міркувань не може купити ліки через те, що просто не вистачає на це грошей".

"Виходячи з цього, ми бачимо вирішення цієї проблеми, як вирішують в усіх цивілізованих країнах. Держава має гарантувати якийсь певний обсяг лікарських препаратів, які людина отримує безоплатно. Хворий приходить до лікаря, після обстеження та призначення лікування отримує рецепт, з яким йде в аптечний пункт і там отримує ліки, гарантовані ліки, - безоплатно. Якщо він хоче якісь ліки кращі або дорожчі, то він оплачує різницю. Це в принципі є загальноприйнятою практикою у більшості європейських країн", - сказав він.

За словами Р.Ілика, МОЗ отримало підтримку з боку уряду своєї концепції регулювання доступності ліків.

"Ми тричі доповідали нашу концепцію регулювання цін прем'єр-міністрові. Він погодився з цією концепцією. Більше того, він сказав, що готовий наступного року знайти кошти в державному бюджеті для реімбурсації для хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і, можливо, бронхіальну астму", - сказав він.

"Для цих категорій населення ми гарантуємо доступні ліки, які передбачені державою та які можна буде за рецептом отримати у відповідному аптечному закладі", - сказав він.

Р.Ілик наголосив, що у рамках проекту "лікар виписуватиме препарати за міжнародною непатентованою, а не за комерційною назвою, не так, як це було в попередній реімбурсації і з'їдало левову частину бюджетних коштів".

Крім того, за словами Р.Ілика, зниженню вартості ліків сприятиме введення регресивної надбавки, яка передбачає нижчу надбавку для дорогих препаратів.

"Ми пропонуємо надбавку, суть якої полягає ось у чому: що дорожчі ліки, то дешевша надбавка", - сказав він.

Р.Ілик повідомив, що МОЗ зібрало експертний комітет, який формує національний перелік ліків.

"Ми до кінця року поставили собі за мету закінчити роботу над документом, який стосується лікарських препаратів і називається Національна політика. До кінця 2016 року він має бути прийнятий. Ми дуже сподіваємося, що буде затверджено законопроект, який стосується лікарських препаратів", - сказав він.

За словами Р.Ілика, в держпідприємстві "Державний експертний центр" (ДЕЦ ) працює група міжнародних експертів, яка має представити рекомендації щодо реформування ДЕЦ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА