17:40 05.10.2016

Суд у Нідерландах почав розгляд справи щодо "скіфського золота"

2 хв читати
Суд у Нідерландах почав розгляд справи щодо "скіфського золота"

Окружний суд Амстердама (Нідерланди) в середу почав розгляд справи про повернення Україні експонатів кримських музеїв, що зберігаються в музеї Алларда Пірсона (т.зв. "скіфське золото"), повідомила прес-секретар міністра культури України Юлія Даценко.

"Засідання суду почалося сьогодні вранці", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Ю.Даценко зазначила, що всі члени української делегації на чолі з першим заступником міністра культури Світланою Фоменко і першим заступником міністра інформаційної політики Еміне Джеппар отримали нідерландські візи.

За її словами, Мінкультури має інформацію, що на засідання акредитувалося значна кількість представників російських ЗМІ, що може призвести до однобокого висвітлення процесу.

Прес-секретар міністра культури нагадала офіційну позицію України з цього питання: дані експонати є частиною музейного фонду України і повинні бути повернуті Україні.

Як повідомлялося, виставка "Крим – золотий острів в Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали приєднання Криму до Росії, що відбулося після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

10 вересня 2014 року в Мінкульті РФ поінформували, що експонати скіфського золота з київських музеїв повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, за яким музеї Криму, що перейшли під юрисдикцію Росії, вимагали повернути їм колекцію скіфських коштовностей.

Офіційна позиція України – "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

Представництво та захист інтересів України в суді здійснює юридична фірма "Bergh Stoop & Sanders NV".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА