18:47 18.10.2016

Фонд енергоефективності розпочне роботу у квітні 2017 року - віце-прем'єр

4 хв читати

Початок роботи державного Фонду енергоефективності запланований на квітень 2017 року, повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

"У першу чергу у нас є завдання, щоб до кінця року (2016 - ІФ) прийняти законодавчу базу для фонду. Ми вважаємо, що фонд може абсолютно активно почати працювати з 1 квітня 2017 року, із закінченням опалювального сезону", - сказав Г.Зубко на форумі "Незалежність. Створення Фонду енергоефективності" в Києві у вівторок.

За його словами, проект закону про Фонд енергоефективності вже розроблений і тепер має бути розглянутий і затверджений Кабінетом Міністрів України. Крім того, віце-прем'єр наголосив на важливості ухвалення українським парламентом законопроектів "Про житлово-комунальні послуги", "Про комерційний облік житлово-комунальних послуг" і "Про енергоефективність будівель", які необхідні для роботи фонду.

Як зазначив Г.Зубко, постійний моніторинг законопроекту про Фонд енергоефективності здійснюють міжнародні партнери, зокрема представники Європейського Союзу та уряду Німеччини, які братимуть участь у фінансуванні фонду.

"Зараз ми доповнюємо наше довгострокове сприяння реформам в енергетиці (України - ІФ) дуже сильним поштовхом і підтримкою щодо ініціативи Г.Зубка та прагнення інвестувати кошти в енергоефективність. Ми обговорюємо можливість надання значної фінансової допомоги на ці цілі, і прямо зараз ми визначаємо, яким саме способом брати участь у наповненні Фонду енергоефективності", - сказала заступник генерального директора ректорату Європейської Комісії з політики сусідства і розширення Катаріна Матернова.

За її словами, ЄС має намір різними способами підтримувати та сприяти не лише створенню фонду, а й програмі реформ у сфері енергоефективності в Україні, зокрема реформі системи субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Як зазначив Г.Зубко, робота Фонду енергоефективності допоможе скоротити втрати газу в системі теплопостачання та житловому секторі країни, які щорічно становлять 2,4 млрд куб. м та 9 млрд куб. м відповідно, а також за п’ять-вісім років запустити ринок послуг у сфері енергоефективності обсягом близько EUR30 млрд, головним учасником якого стане малий і середній бізнес.

Говорячи про організацію роботи фонду, міністр уточнив, що його контролюватиме незалежна наглядова рада, що складається з представників міжнародних партнерів і українського уряду. Водночас технічний офіс Фонду енергоефективності опікуватиметься розробкою типових проектів енергомодернізації будинків і фінансових інструментів для їх реалізації.

Сама ж робота фонду буде спрямована на взаємодію з власниками приватних і багатоквартирних житлових будинків із метою підвищення класу енергоефективності таких будівель і компенсації витрат на виконання відповідних робіт. Планується, що послуги фонду будуть доступні споживачам через Центри надання адміністративних послуг, відділення державних Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку.

При цьому розмір компенсації домогосподарствам залежатиме від того, як зміниться клас енергоефективності житлового будинку в результаті реалізації проекту. Максимальний розмір компенсації для об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) становитиме 50% витрачених коштів у разі, якщо енергоефективність будівлі в результаті проекту підвищиться до класу "А" за міжнародними стандартами.

Як повідомлялося, Європейський Союз розглядає можливість виділення Україні EUR100 млн на потреби державного Фонду енергоефективності.

За оцінками Г.Зубка, успішна робота фонду дозволить економити 1,5 млрд куб. м газу щороку, забезпечить створення 75 тис. нових робочих місць, а також допоможе щорічно економити близько 5 млрд грн коштів державного бюджету, призначених для виплати за субсидіями на житлово-комунальні послуги.

Раніше запуск Фонду енергоефективності був запланований на початок 2017 року. Передбачалося, що Верховна Рада до кінця серпня 2016 має ухвалити закон "Про житлово-комунальні послуги", а до кінця жовтня - закони "Про енергоефективність будівель", "Про комерційний облік" і "Про Фонд енергоефективності". Крім того, Кабмін, у свою чергу, мав розробити порядок монетизації або часткової монетизації субсидій на послуги ЖКГ, які за допомогою роботи Фонду планується спрямувати на енергозбереження.

Згідно з розрахунками Мінрегіону, за перші п'ять років Фонд енергоефективності може отримати 16,5 млрд грн, з яких 5 млрд грн - від донорів. Зокрема, в 2017 році його бюджетне фінансування прогнозується в обсязі 1,29 млрд грн, від донорів - 0,75 млрд грн, у 2018 році - відповідно до 3,7 млрд грн та 0,93 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА