17:54 19.10.2016

USAID почала проект із кредитування аграріїв України через кредитні спілки

3 хв читати
USAID почала проект із кредитування аграріїв України через кредитні спілки

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) розпочало проект кредитування українських малих і середніх фермерів і сільськогосподарських підприємств у сільській місцевості через кредитні спілки (КС), який розрахований на період з 2016 по 2020 рік.

"Ми сподіваємося, що за чотири роки ми зможемо залучити до 24 тис. нових позичальників у сільському господарстві. Ми хочемо це зробити за рахунок співпраці щонайменше з 68 кредитними спілками", - повідомила директор проекту Єва Сержинська під час круглого столу, присвяченого Міжнародному дню кредитних спілок у Києві в середу.

За її словами, проект працюватиме в тісній співпраці з регулятором у сфері вдосконалення нормативно-правової бази, з асоціаціями КС та із самими спілками.

Як зазначила керівник проектів і програм департаменту стратегії та реформування Національного банку України Олена Онищук, першим кроком з реформування українського ринку КС має стати внесення змін до законодавчої бази. Центральний банк зараз активно працює над новим законопроектом про кредитну кооперацію і низкою інших документів, зокрема актами Нацкомфінпослуг, законопроектом щодо внесення змін у сфері оподаткування.

"Нішу кредитних спілок ніхто заповнити не може, тому що для малозабезпечених людей і для місць, де немає можливості знаходитися банкам - сільські райони, невеликі міста - це поле для роботи кредитної кооперації", - заявила вона.

USAID фінансуватиме проект, а реалізує його Світова рада кредитних спілок (WOCCU).

Як повідомлялося, департамент кредитування розвитку USAID (DCA) вперше почав співпрацювати з українськими КС в 2014 році. Тоді USAID спільно з п'ятьма спілками почав реалізацію восьмирічної програми підтримки українських аграріїв у Львівській, Херсонській та Харківській областях. Вона передбачає непряме фінансування українських середніх і малих агровиробників, шляхом надання допомоги із збільшення кредитування їх кредитними спілками. Учасниками програми стали КС "Анісія" (Львів), "Вигода" (Стрий, Львівської обл.), "Громада", "Народна довіра" (обидва - Херсон) та "Харківська каса взаємодопомоги" (Харків).

Поки що, за статистикою Нацкомфінпослуг за перше півріччя 2016 року, на кредитування фермерських господарств припадає найменша частка в загальному обсязі виданих КС кредитів - 3,3% (або 58,3 млн грн). Частка кредитування ведення особистих селянських господарств становить 10,3% (або 184 млн грн). Частка найбільш ризикових комерційних кредитів - 7,8% (або 139,6 млн грн). Найбільшим попитом досі користуються споживчі кредити - 58,9% (або 1,05 млрд грн).

Найбільшу кількість КС (32,5%) надають кредити за середньозваженою ставкою в межах від 40% до 50% річних, більше половини КС (53,1%) - від 30% до 50% річних.

Середній розмір одного кредиту становить 11,3 тис. Грн (11,5 тис. Грн на 30 червня 2015 року, 10,6 тис. Грн на 30 червня 2014 роки). Середня сума внесків на депозитні рахунки - 33,1 тис. Грн (34,3 тис. Грн на 30 червня 2015 року, 33,8 тис. Грн на 30 червня 2014 роки).

Кількість КС у держреєстрі фінустанов у першому півріччі цього року скоротилася 2% (12 одиниць) порівняно з тим самим періодом минулого року - до 576. Загальний обсяг їхніх активів знизився на 4% - до 2,143 млрд грн. Кількість членів КС знизилася на 13% - до 674,1 тис. осіб. За кількістю членів лідирують союзи Львівської області (110,7 тис. осіб), за розміром активів - союзи Києва та Київської області (576,7 млн грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА