20:22 20.10.2016

ВР має до кінця року прийняти закон про спецконфіскацію

2 хв читати
ВР має до кінця року прийняти закон про спецконфіскацію

Усі фракції Верховної Ради мають підтримати законопроект про спецконфіскацію до кінця року, після чого парламент прийме держбюджет з урахуванням коштів від спецконфіскації, наголошує міністр юстиції України Павло Петренко.

"Це (заарештовані в Україні кошти - ІФ) лише перша частина коштів, за кордоном 20-30 млрд також вкрадені. Якщо буде ухвалено цей закон і закон про розподіл повернених активів, це означає, що кошти, які повертатимуться з-за кордону, спрямовуватимуться на "оборонку" і українським громадянам, у яких Янукович ці кошти вкрав", - сказав глава Мін’юсту в четвер увечері в ефірі "5 каналу".

Відповідаючи на запитання про те, чи є у нього оптимізм щодо ухвалення цього закону парламентом до кінця поточного року, П.Петренко сказав: "Я з реалізмом дивлюся на Верховну Раду. Сьогодні була чітка заява "Народного фронту" про те, що прийняття бюджету без ухвалення закону про спецконфіскацію, який фактично створює 50 млрд грн дохідної частини бюджету, неможливо". У цьому контексті міністр наголосив: "Усі фракції мають знайти в собі політичну волю і проголосувати за цей законопроект".

П.Петренко нагадав, що законопроект про спецконфіскацію був розроблений Мін’юстом та європейськими експертами, він украй потрібен Україні, але поки що є "великий спротив у парламенті". За словами міністра, він особисто готовий "пройтися по фракціях парламенту" і ще раз переконати депутатів у необхідності ухвалення цього закону, а також у тому, що цей документ відповідає європейським стандартам.

Міністр ще раз наголосив, що закон стосуватиметься виключно топ-чиновників, їхніх грошових цінностей, які перебувають на банківських рахунках. Він також нагадав, що "Народний фронт" запропонував голосувати цей закон разом із соціальним пакетом законів, щоб 50% конфіскованих кошти були спрямовані на соціальні виплати. "У мене не вкладається в голові цинізм тих депутатів, які не голосують за такі закони", - сказав міністр юстиції.

Відповідаючи на запитання про те, як довго в судових інстанціях вирішуватиметься питання про конфіскацію майна, міністр сказав: "Процедура конфіскації коштів передбачає судову процедуру... Прокуратура звертається до суду, офшорна компанія має підтвердити легальність коштів, якщо вони покажуть, що у них були легальні операції. питань немає - ти законний власник. А якщо офшорна компанія не може підтвердити, звідки в неї взялися кошти... ці кошти конфіскуються до бюджету... Що стосується того, що ці кошти не зможуть швидко потрапити до бюджету - це неправда... В середньому три-п'ять місяців триває судовий процес, після чого кошти списуються до бюджету. Ці кошти перебувають у державному банку".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА