17:35 26.10.2016

МОЗ України має намір провести реформу з мінімальним потрясінням для медиків

2 хв читати
МОЗ України має намір провести реформу з мінімальним потрясінням для медиків

Міністерство охорони здоров'я України має намір провести реформу системи фінансування первинної ланки медичної допомоги з мінімальним потрясінням для медиків, заявив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Сьогодні ми найменше хочемо завдати незручностей лікарям, які раніше неодноразово ставали жертвами спроб реформувати охорону здоров'я. У нас є чітке побажання від прем'єр-міністра: без різких рухів, максимальна комунікація і максимально плавно. Це буде непросто, але ми робитимемо все, щоб це було максимально плавно", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.

За словами заступника міністра, перехід на нову модель фінансування почнеться з другої половини року.

П. Ковтонюк також зазначив, що пропонована МОЗ модель фінансування передбачає, зокрема, укладення угоди між пацієнтом і лікарем.

"Це буде свого роду договір про наміри лікуватися саме у цього лікаря з переліком зобов'язань обох сторін. Лікар може працювати в поліклініці, при цьому гроші на ведення цього пацієнта отримуватиме поліклініка. Але лікар, з яким пацієнт уклав договір, - це вільна людина, яка обирає місце своєї роботи. І він може обирати можливість працювати в поліклініці, якщо домовиться про умови з головним лікарем або, якщо його не влаштує рівень оплати, може відкрити приватну практику. Так ми бачимо цю систему", - пояснив він.

Заступник міністра також повідомив, що, згідно з планами відомства, з початку 2017 року пацієнти обиратимуть своїх лікарів.

Як наголосив П. Ковтонюк, для впровадження цієї системи, коли "гроші ходять за пацієнтом", не знадобиться внесення змін до законів: досить буде прийняття постанови уряду про створення Національної служби здоров'я, що виконуватиме роль єдиного національного замовника медичних послуг.

Як повідомлялося, в Україні перехід на страхову медицину почнеться в 2017 році і триватиме до 2020 року. Трансформація стартує із запуску сімейної медицини європейського зразка на базі первинної ланки української системи охорони здоров'я.

Раніше МОЗ ініціював створення Національної служби здоров'я - єдиного національного замовника медичних послуг. Зокрема, служба розпоряджатиметься державними коштами, призначеними для покриття витрат на страхування всіх громадян України в рамках державного гарантованого пакета медичної допомоги. Згідно з ініціативами відомства, фінансування системи здійснюватиметься за рахунок загального податку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

Обвинувачений у спробі дати хабар чиновникам "Укргазвидобування" визнав провину, просить перерахувати гроші ЗСУ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА