13:32 27.10.2016

Україна розраховує на дотримання ЄК правил Енергоспівтовариства за рішенням про повне завантаження OPAL

3 хв читати
Україна розраховує на дотримання ЄК правил Енергоспівтовариства за рішенням про повне завантаження OPAL

Україна розраховує на дотримання Європейською комісією (ЄК) вимог енергетичного законодавства ЄС, зокрема, статті 36 Директиви 2009/73/ЄС про загальні правила внутрішнього ринку природного газу, а також антимонопольного законодавства ЄС з рішенням про повне завантаження газопроводу OPAL, йдеться в прес-релізі НАК "Нафтогаз України".

"Як член Енергетичного Співтовариства, Україна розраховує, що рішення Єврокомісії буде повною мірою відповідати як вимогам, так і принципам ЄС і буде спрямоване на досягнення його основних цілей об'єднати Європу в прагненні бути енергетично незалежною", - сказав глава НАК Андрій Коболєв, коментуючи очікуване рішення ЄК щодо розширення можливостей "Газпрому" користуватися потужності газопроводу OPAL.

У НАК зазначають, що згідно з інформації ЄК, що з'явилася в ЗМІ, має намір надати "Газпрому" можливість значно збільшити використання потужностей газопроводу OPAL і, отже, обсяги прокачування газу через "Північний потік" в обхід України.

"Розширення можливостей "Газпрому" використовувати газопровід OPAL призведе до посилення залежності європейських країн від російського монополіста і сприятиме реалізації планів "Газпрому" зі знищення української газотранспортної системи як конкурента в постачаннях газу в країни ЄС. У разі прийняття Єврокомісією прогазпромівського рішення обсяги транзиту російського газу через Україну та, відповідно, транзитний виторг України значно скоротяться", - наголошують у НАК.

За розрахунками "Нафтогазу", якщо "Газпром" отримає доступ до додаткових 30% потужностей OPAL, транзит скоротиться на 10-11 млрд куб. м на рік, а транзитний виторг України – на $290-320 млн (за старим тарифом). Якщо ж "Газпром" отримає доступ до додаткових 40% потужностей OPAL, то транзитні втрати України становитимуть 13,5-14,5 млрд куб. м на рік, а транзитні доходи скоротяться на $395-425 млн.

Наразі діє рішення німецького регулятора енергетики, погоджене ЄК, згідно з яким "Газпром" може використовувати лише50% від технічної потужності газопроводу OPAL, яка загалом становить 36 млрд куб. м на рік. Решта потужності газопроводу не використовуються російською стороною, а зарезервовані для використання іншими операторами.

У НАК нагадують, що, приєднуючись до Енергетичного співтовариства, Україна розраховувала на непорушність базових принципів цієї організації, завданням якої є зміцнення безпеки поставок у рамках єдиного регуляторного поля. Діяльність Енергетичного співтовариства спрямована на створення єдиного ринку енергоресурсів з системою координації взаємодопомоги в разі серйозних збоїв у роботі енергетичних мереж або зовнішніх негативних факторів.

При цьому Україна є першою договірною стороною Енергетичного Співтовариства, яка повністю впровадила його вимоги законодавства у сфері безпеки поставок.

"Українська сторона очікує, що рішення Європейської Комісії буде повністю відповідати базовим принципам Енергетичного Співтовариства буде спрямована на зміцнення енергетичної незалежності Євросоюзу", - резюмують у НАК.

OPAL об'єднує Nord Stream з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. За нього доправлено з Росії дном Балтійського моря газ постачається далі через Німеччину до кордонів з Чехією.

Оскільки "Газпром" є співвласником газопроводу OPAL, він підпадає під дію Третього енергопакета, прийнятого Євросоюзом в 2009 році і не дозволяє постачальникам газу займати домінуюче становище на ринку.

Зараз "Газпрому" дозволяється використовувати лише половину пропускної здатності лінії. Збільшення цієї норми мало б велике значення для подальшого транспортування вглиб материка газу з запланованого трубопроводу Nord Stream 2.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА