17:20 27.10.2016

Карпюк і Клих стали жертвами пародії на правосуддя в Росії

3 хв читати
Карпюк і Клих стали жертвами пародії на правосуддя в Росії

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International розцінюють як пародію на правосуддя судові процеси в Російській Федерації над громадянами України Станіславом Клихом та Миколою Карпюком і наголошують на обов'язку влади РФ розслідувати заяви про катування українців та відмову в доступі до адвокатів.

"Двоє українців, засуджених у Росії після того, як їх тортурами змусили до зізнань у серії вбивств, стали жертвами пародії на правосуддя", - йдеться в прес-релізі Amnesty International, оприлюдненому в четвер.

В організації нагадують, що М.Карпюк і С.Клих були засуджені за обвинуваченням у вбивстві російських солдатів у Чечні в 1990-ті роки, незважаючи на надання переконливих доказів того, що їх обох не було в нестабільному регіоні у той час. При цьому Верховний суд Росії підтримав вирок у 22 роки ув'язнення для першого та 20 років для другого.

"Справа Росії проти цих людей не піддається логічному поясненню. Численні порушення справедливого судового розгляду і непереконливі докази обвинувачення свідчать про сфабриковану справу. Їх позбавили доступу до своїх адвокатів і вони стверджують, що свідчення давали під тортурами", - зазначив директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії Джон Дальхізен.

"Замість того, щоб виправити цю кричущу пародію на правосуддя, Верховний суд знову не розглянув докази і залишив в силі звинувачення по справі в цьому пропагандистсько-показовому судовому процесі", - додав він.

У прес-релізі зазначено, що С.Клих і М.Карпюк, які належать до української правої націоналістичної групи, не могли звернутися до своїх адвокатів протягом кількох місяців після арешту в 2014 році, під час яких, за їхніми ствердженнями, їх катували задля зізнань.

С.Клих розповів, що його змушували пити горілку, допоки він не втрачав свідомість; давали психотропні препарати, що змінюють свідомість; підвішували за ґрати його камери; катували електричним струмом та тримали в одиночній камері понад рік. Жодну з цих заяв про катування не було розслідувано", - наголошують в Amnesty International.

Адвокат С.Клиха, яка була призначена державою Росія, не з'явилася під час його допиту, а потім з'ясувалося, що була в декретній відпустці.

"Російська влада повинна розслідувати серйозні заяви про застосування тортур правоохоронними органами, як і відмову у доступі до адвокатів", - заявив Дж.Далхізен після апеляційного слухання в Москві 26 жовтня.

Також у прес-релізі зазначено, що тортури вплинули на психічне здоров'я С.Клиха, який виглядав стривоженим протягом усього процесу, який розпочався в жовтні 2015 року.

"Він роздягався в залі судового засідання, вигукував образи і вішався з ніг на голову в клітині відповідача. У листопаді 2015 р. Клих порізався лезом на знак протесту проти відмови влади провести медичне обстеження. У жовтні 2016 р. він стверджував, що не пам'ятає дати народження і під час судового слухання просив, щоб його захищав Стас Михайлов - російська поп-зірка", - нагадали в правозахисній організації.

В Amnesty International наголосили, що всі запити про незалежну психіатричну експертизу С.Клиха було відхилено, і замість цього його визнали спроможним вистояти в суді. І це при тому, що до моменту застосування тортур він не мав в анамнезі психічних захворювань.

"Ігнорування стану здоров’я Станіслава Клиха, незважаючи на докази, що свідчать про його вразливість, є жорстким і нелюдським. Його має оглянути незалежний медичний спеціаліст якомога швидше", - наголосив Дж.Дальхізейн.

У прес-релізі також зазначено, що обидва українці були членами Української національної асамблеї - Української націоналістичної самооборони (УНА-УНСО) і були засуджені в РФ за обвинуваченням у членстві в групі бойовиків, що вбила 30 російських солдатів під час конфлікту в Чечні у 1994-1996 рр.

"Обидва чоловіки заперечують усі звинувачення. Алібі Миколи Карпюка, що він навчався в Україні під час так званих злочинів, було проігноровано судом. Клих перебував під слідством в Україні за здійснення іншого злочину та отримав підписку про невиїзд", - нагадали в міжнародній правозахисній організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА