18:19 27.10.2016

МВФ назвав умови для співпраці з Україною

2 хв читати
МВФ назвав  умови для співпраці з Україною

Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий продовжувати співпрацю з Україною у рамках програми EFF за збереження інституціональної незалежності центробанку, повідомив представник фонду Джеррі Райс.

"Незалежність НБУ є значним досягненням у рамках поточної програми. Це наріжний камінь політики, яку МВФ готовий підтримувати. Таким чином, важливо, щоб незалежність центробанку було збережено", - сказав він під час традиційного прес-брифінгу у Вашингтоні в четвер.

Окрім цього, на запитання про достатність дій із боку НБУ стосовно ПриватБанку (Дніпро) у рамках очищення банківської системи, Дж.Райс відповів, що МВФ не коментує ситуації з окремими банками.

Як повідомлялося, законопроект про забезпечення прозорості діяльності НБУ і підвищення його відповідальності перед суспільством зареєстровано у Верховній Раді 10 жовтня. Ініціаторами документа виступили голова Радикальної партії Олег Ляшко, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики Сергій Рибалка, Віктор Галасюк (обидва - Радикальна партія), співавторами стали Максим Поляков ("Народний фронт"), Леонід Козаченко та Михайло Довбенко (обидва - партія "Блок Петра Порошенка"), Олег Лаврик (партія "Самопоміч").

У НБУ вважають, що пропонованими змінами заплановано позбавлення Нацбанку інституціональної, політичної та фінансової незалежності.

"Це повністю змінює ідеологію закону щодо незалежності центробанку та розподілу компетенцій його органів, розроблених відповідно до рекомендацій місії МВФ та закладених останніми змінами 2015 року", - наголошується в повідомленні.

У НБУ також нагадали, що зміни до закону про Нацбанк у 2015 році були попередньою умовою для отримання другого транша МВФ у розмірі $1,7 млрд: відмова від цих змін загрожує втратою довіри до України з боку міжнародного співтовариства та припинення співпраці.

У повідомленні також зазначено, що штучний контроль обмінного курсу гривні призведе до накопичення макроекономічних дисбалансів, які врешті-решт спричинять різке зростання інфляції та погіршення добробуту населення.

"Нацбанк не виключає, що повернення до підтримання валютно-курсової стабільності може стати передумовою нової фінансової та економічної кризи", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА