15:55 03.11.2016

Прокуратура направила до суду справу за обвинуваченням екс-ректора НАУ Кулика в службовій недбалості

3 хв читати
Прокуратура направила до суду справу за обвинуваченням екс-ректора НАУ Кулика в службовій недбалості

Прокуратура Києва направила до суду обвинувальний акт стосовно колишнього ректора столичного Національного авіаційного університету (НАУ), через службову недбалість якого державі було завдано збитків на суму майже 9 млн грн.

За інформацією прес-служби прокуратури Києва, в 2007 році між НАУ і будівельною компанією було укладено договір, за яким підприємству було передано функції замовника будівництва житлового будинку для освітньої установи на вул. Михайла Донця в Солом’янському районі Києва.

За умовами договору, як зазначає прокуратура, усі витрати на розробку проектної документації з будівництва покладалися на зазначене приватне підприємство.

"Однак у подальшому, внаслідок незаконних дій екс-ректора, замовника будівництва замінили на іншого, а університет зобов’язали за власні кошти розробити всю проектну документацію. На це з державного бюджету було необґрунтовано витрачено майже 9 млн грн", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Екс-ректору повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість).

Нині обвинувальний акт стосовно колишнього чиновника направлено до Солом’янського районного суду Києва для розгляду по суті.

Як стало відомо, йдеться про колишнього ректора НАУ Миколу Кулика.

Як повідомлялося, 20 серпня 2015 року тодішній міністр освіти і науки України Сергій Квіт заявив, що звільнив відділ внутрішнього аудиту Міністерства освіти у повному складі за результатами перевірки НАУ, що виявила фінансові махінації. За його словами, в результаті перевірки було виявлено факти маніпуляцій із землею, квартирами, інвесторами, факти незаконного призначення і перебування на посадах деяких проректорів. Крім того, в 2012 році НАУ без тендера закупив в українського заводу навчальні австрійські літаки начебто в 1,5 раза дорожче, ніж міг б. Міністр також зазначив, що НАУ є об'єктом комерційної уваги з боку кількох осіб, зокрема першого проректора Максима Луцького.

Того самого дня в. о. ректора НАУ Рімвідас Хращевський звільнив першого проректора НАУ і чотирьох проректорів, мотивувавши це тим, що вони були призначені екс-ректором Миколою Куликом із перевищенням службових повноважень без погодження з вченою радою НАУ.

Вчена рада НАУ 25 серпня 2015 року висловила недовіру Р.Хращевському і С.Квіту і підтвердила повноваження звільнених ним проректорів. Екс-ректор НАУ М.Кулик звинуватив С.Квіта у сприянні "рейдерському захопленню НАУ бізнесменами", згадавши Р.Хращевского, який є співвласником школи пілотів. 5 листопада Р.Хращевський відновив М.Луцького, А.Полухіна, П.Борсука, Я.Козачка та І.Зарубінську на посадах, відновивши дію трудових договорів НАУ з ними.

С.Квіт 26 серпня 2015 року звільнив Р.Хращевського від виконання обов'язків ректора НАУ і поклав ці обов'язки на професора, заслуженого діяча науки і техніки України Володимира Харченка. Згодом міністр мотивував своє рішення, зокрема, тим, що Р.Хращевський продовжив дії "з вимивання коштів з університету" й намагався оскаржити в суді постанову Кабміну щодо передачі Держприкордонслужбі семи літаків, які були закуплені НАУ без тендера кілька років тому і не використовувалися для навчання студентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА