13:03 11.11.2016

Китайська CNBM заявляє про володіння десятьма найбільшими сонячними станціями в Україні

4 хв читати
Китайська CNBM заявляє про володіння десятьма найбільшими сонячними станціями в Україні

Китайська CNBM завершила оформлення права власності на десять найбільших сонячних станцій в Україні загальною встановленою потужністю 267 МВт, і з різних причин цей процес тривав майже два роки, повідомив генеральний директор китайської CNBM New Energy Engineering Co., Ltd Юнчжі Чен в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи нещодавню новину про купівлю однієї з компаній Activ Solar - "Нептун Солар", він уточнив, що це була остання операція з оформлення власності десяти сонячних електростанцій, отриманих за борги, тоді як права на всі інші дев'ять станцій були оформлені раніше.

"Загалом ми вклали близько $1 млрд у вигляді інвестицій і фінансування, зокрема у вигляді товарних кредитів. Понад EUR168 млн було конвертовано в капітал десяти сонячних електростанцій. Придбання контролю над зазначеними активами було здійснено в обмін на погашення безповоротної та безгарантійної заборгованості на цю суму за товарними операціями з постачання обладнання", - сказав Ю.Чен.

Генеральний директор зазначив, що китайська компанія працює на енергетичному ринку України з 2011 року. Протягом 2012-2013 років перед нею виникла багатомільйонна заборгованість, і цю проблему в умовах подальшої кризи вдалося вирішити лише в 2014 році, коли станції було передано в рахунок погашення боргу.

Ю.Чен зазначив, що CNBM отримала дозволи всіх регуляторів КНР та України, зокрема дозволи Антимонопольного комітету, а інформація про те, що вона є власником українських компаній, доступна у відкритих реєстрах.

Він також пояснив, що CNBM виконує всі зобов'язання куплених компаній перед українськими банками у рамках обслуговування взятих кредитів, зокрема перед державним Ощадбанком.

Що стосується розміру тарифу, який багато депутатів і учасників ринку вважають завищеним, голова китайської компанії зазначив, що такий тариф гарантував прийнятну для інвесторів окупність за тих цін на обладнання, які були на момент будівництва.

"У 2011-2012 році собівартість обладнання була втричі більша, ніж зараз. Тому оцінювати собівартість п'ять років тому виходячи з поточної ринкової ціни абсолютно некоректно", - вважає Ю.Чен.

Коментуючи інформацію про те, що в інших країнах "зелені" тарифи з часом зменшувалися, він зазначив, що про таке зниження було відомо інвесторам наперед, і вони могли планувати свою діяльність.

"І, з іншого боку, тарифи не знижували для вже побудованих об'єктів - тобто ретроспективно", - додав гендиректор CNBM New Energy Engineering.

Заяви деяких політиків про начебто наявний зв'язок китайської CNBM з українськими олігархами, зокрема з екс-головою Адміністрації президента і Ради національної безпеки і оборони України Андрієм Клюєвим, Ю.Чен назвав спробою ввести в оману регуляторів і громадськість й обґрунтувати цим дискримінаційні дії стосовно компанії.

"Зв'язки з олігархами? Ми державна компанія і відповідаємо за державні інвестиції, і ми не працюємо з окремими особами, тим паче з олігархами - лише з компаніями, що пройшли всі процедури схвалення всередині нашої групи", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше АМКУ дозволив китайській CNBM купити низку сонячних електростанцій, побудованих Activ Solar.

Нині у Верховній Раді розглядають законопроекти №5129 та №3447, якими передбачається продовження зниженого тарифу для вже введених в експлуатацію великих сонячних електростанцій потужністю понад 10 МВт на весь термін дії стимулювальнго тарифу - до 2030 року.

Китайська національна група корпорацій з будівельних матеріалів (СNBM) - одна з найбільших державних корпорацій КНР, була створена в 1984 році і перебуває під безпосереднім контролем Комітету з контролю та управління державним майном при Держраді Китаю. CNBM входить до топ-500 найбільших компаній світу рейтингу Fortune Global з річним доходом більш ніж $31,71 млрд.

Група є найбільшим у світі виробником цементу, гіпсокартону та скловолокна, а також одним зі світових лідерів із виробництва обладнання для відновлюваної енергетики - сонячних батарей і вітряних лопатей. До бізнесу групи входить також торгівля вугіллям, сталлю, продуктами лісу, будівельним обладнанням, верстатами, мінеральними продуктами тощо.

В Україні CNBM належать десять СЕС загальною встановленою потужністю 267,02 МВт, що, за оцінками компанії, становить понад 60% усієї встановленої потужності СЕС країни. Зокрема, в Одеській області це ТОВ "Приозерне 1" і ПрАТ "Приозерне 2" (Кілія) потужністю 27,36 МВт і 27,4 МВТ, ТОВ "Лиманська Енерджи 1" і ТОВ "Лиманська Енерджі 2" (Рені) потужністю 21,39 МВт і 21,98 МВт, ТОВ Дунайська СЕС-1" (с. Долинівка, Арцизький р-н) і ТОВ "Дунайська СЕС-2" (с. Павлівка, Арцизький р-н) потужністю 21,52 МВт і 21,62 МВт, ТОВ "Франко Солар" і ТОВ "Франко ПіВі" (с. Староказаче, Білгород-Дністровський р-н) потужністю 21,18 МВт і 21,77 МВт.

У Миколаївській області компанія володіє ПрАТ "Нептун Солар"(с. Таборівка, Вознесенський р-н) потужністю 29,37 МВт і ТОВ "Восход Солар" (смт Березанка, Березанський р-н) потужністю 52,9 МВт.

Повністю текст інтерв'ю з Ю.Чен читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА