12:50 22.11.2016

"Нафтогаз" за необхідності може скористатися $200 млн від IFC для закупівлі газу

3 хв читати
"Нафтогаз" за необхідності може скористатися $200 млн від IFC для закупівлі газу

Проект, у рамках якого Міжнародна фінансова корпорація (IFC) з групи Світового банку виділить торговельне фінансування на термін до року і обсягом до $200 млн для закупівлі НАК "Нафтогаз України" природного газу у великих європейських постачальників, залишається чинним, його реалізація залежить від потреб "Нафтогазу", повідомив регіональний менеджер IFC в Україні та Білорусі Руфат Алімарданов.

"Проект вже був схвалений радою директорів IFC (17 грудня 2015 р. – ІФ). Він буде здійснений мірою необхідності в коштах з боку "Нафтогазу". Тобто, за актуальності угоди ми його можемо забезпечити", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Р. Алімарданов уточнив, що поки що кошти за цим проектом не вибиралися.

"У них ("Нафтогазу" – ІФ) є різні програми, які вони використовують для фінансування закупівлі газу. Це і програма з ЄБРР, програма зі Світовим банком (СБ) і одна з них – програма з IFC. Вони усі різні за характером, різні за формою фінансування, термінами фінансування. Вже позичальник сам обирає, як йому розподіляти свої пріоритети. Мірою необхідності ми будемо готові це фінансування надати", – пояснив представник IFC.

На той час міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин у липні 2015 року повідомляв, що IFC розглядає можливість надання кредиту великим європейським трейдерам для закупівлі, зберігання у ПСГ та подальшого продажу газу на українському ринку. У свою чергу, заступник глави правління "Нафтогазу" Сергій Коновець уточнював, що кредитоодержувачами можуть виступити компанії, які постачають газ "Нафтогазу" з Європи, зокрема, Gaz de France, RWE та ін.

Рада директорів IFC наприкінці 2015 року схвалила цей проект. За даними агентства, як постачальник газу розглядалася французька ENGIE (раніше – GDF SUEZ) згідно з рамковим контрактом між компаніями. Однак цей проект не був реалізований у минулому опалювальному сезоні у зв'язку з відсутністю у НАК необхідності в додаткових закупівлі газу.

У середині жовтня 2016 року рада директорів СБ також схвалила надання гарантій на $500 млн, під які "Нафтогаз" може залучити від міжнародних комерційних банків акредитивні лінії або кредити для закупівлі природного газу у індивідуальних постачальників.

Крім цього, НАК з кінця 2015 року також використовує кредитну лінію ЄБРР на $300 млн для закупівлі природного газу з європейського напряму.

Відповідаючи на запитання про ще два проекти в Україні (поповнення обігового капіталу "Кернел" на $95 млн, будівництво зернового термінала "М. В. Карго" на $37 млн, розглянути які на раді директорів передбачалося відповідно у травні та жовтні 2016 року), Р. Алімарданов повідомив, що ці проекти перебувають "у процесі".

"Проекти йдуть на раду директорів, коли вони готові і якщо є необхідність у фінансуванні. Тоді проект йде на розгляд. Ці проекти перебувають у процесі", – сказав представник IFC.

IFC - один з провідних міжнародних інвесторів в приватному секторі України. Починаючи з 2004 року, IFC інвестувала в країну понад $2,2 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА