14:37 22.11.2016

Кучма сподівається в середу в Мінську домовитися про відкриття КПВВ "Золоте", розведення сил у Станиці Луганській пов'язує з питанням безпеки

2 хв читати
Кучма сподівається в середу в Мінську домовитися про відкриття КПВВ "Золоте", розведення сил у Станиці Луганській пов'язує з питанням безпеки

Представник України в Тристоронньої контактної групи, другий президент України Леонід Кучма сподівається, що на засіданні ТКГ в Мінську в середу вдасться домогтися відкриття контрольно-пропускного пункту в'їзду-виїзду "Золоте" в Луганській області.

"Нам, напевно, навіть соромно, що ми не дотиснули ту сторону – Луганськ, я маю на увазі ОРЛО – щоб був відкритий цей пункт пропуску, тому що він створений за всіма правилами, які там повинні бути, для людей, перш за все. І завтра це – одне з головних питань, які ми піднімали, і спробуємо на них трохи натиснути, щоб цей пункт був відкритий", - сказав Л. Кучма журналістам у вівторок в Києві.

Він не став говорити про припущення, чому ОРЛО перешкоджає відкриттю цього пункту пропуску, однак зазначив, що "це не без причин". Крім того, він додав, що питання відкриття цього пункту пропуску обговорювалося в робочих підгрупах, проте далі обіцянок відкрити його справа не йде.

Представник України в ТКГ підкреслив, що цей пункт пропуску буде грати важливу гуманітарну роль, враховуючи те, що в ОРЛО дуже мало переходів. "Тому думаю, що ми повинні зробити все, щоб цей пункт найближчим часом був відкритий", - сказав Л. Кучма.

За його словами, російська сторона підтримала цю ідею. "Але, напевно, вони не використовували свій персонал, який є у російської сторони, щоб це рішення було ухвалено", - сказав Л. Кучма.

Відповідаючи на запитання про можливість домовитися про розведення сил в смт Станиця Луганська Луганської області, представник України зазначив, що тут іде якась гра". "Проблеми безпеки були і залишаються на першому місці. Без вирішення цих питань не можна говорити ні про що інше", - підкреслив Л. Кучма.

Як повідомлялося, КПВВ "Золоте" повністю обладнаний і готовий до пропуску людей з 31 березня 2016 року. Ще минулої осені в рамках Тристоронньої контактної групи було погоджено його відкриття. Свою згоду дали всі сторони консультацій. І українська сторона заявляє про саботаж початку роботи КПВВ з боку представників ОРЛО. Зокрема, Держприкордонслужба регулярно повідомляє про обстріл КПВВ з боку бойовиків.

КПВВ "Золоте" розрахований на перетин 2 тис. машин та 5 тис. пішоходів щодня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА