10:57 08.12.2016

Нацбанк у Верховному Суді домагається підтвердження своїх рішень про ліквідацію банків

2 хв читати
Нацбанк у Верховному Суді домагається підтвердження своїх рішень про ліквідацію банків

Національний банк звернувся до Верховного Cуду України із заявами про перегляд рішень касаційних інстанцій щодо відновлення діяльності банків або щодо скасування рішення НБУ про їх віднесення до категорії неплатоспроможних.

Як повідомляється на сайті НБУ в четвер, станом на 6 грудня подібні рішення прийнято стосовно дев'яти банків: Капітал, Східно-промисловий комерційний банк, Велес, Радикал банк, Укрінбанк, Преміум, Союз, Фінансова ініціатива та Київська Русь.

"Національний банк України вбачає виникнення системних ризиків для фінансової стабільності через прийняття судами неправосудних рішень щодо відновлення діяльності банків, відносно яких вже прийнято рішення про відгук банківської ліцензії та їх ліквідацію", - заявив регулятор.

Серед ризиків таких рішень НБУ виділяє повернення на ринок "нездорових" банків, виведених за порушення норм фінансового моніторингу, нормативів, недостовірну звітність, незадовільну ділову репутацію власників; затягування виплат вкладникам Фондом гарантування вкладів; можливість для позичальника реструктуризувати заборгованість перед банком на невигідних для вкладників умовах.

Нацбанк нагадує, що законодавством не передбачено механізму відновлення діяльності банку, зокрема за рішенням суду, стосовно якого прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та його ліквідацію.

Як зазначено в релізі, внаслідок відсутності законодавчого механізму НБУ вимушений звертатися до суду з проханням встановити порядок і спосіб виконання рішення суду з відновлення діяльності банків, відносно яких прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та їх ліквідацію.

"Подібні рішення судів вже створили прецедент, коли судова система використовується власниками банків, виведених з ринку, у власних інтересах і як квазілегітимний інструмент повернення таких банків на ринок. Це, у свою чергу, нівелює зусилля НБУ, спрямовані на оздоровлення банків України та очищення банківського сектора від банків-зомбі і банків-мийок", - наведено в повідомленні слова директора юридичного департаменту Національного банку Олега Заморського.

НБУ у зв'язку з цим виступає за якнайшвидше проведення якісної судової реформи, яка унеможливить корупційні дії, підвищить ефективність судової системи та поверне довіру до рішень судів.

Нацбанк також зазначає, що на 6 грудня 2016 року виплати особам-вкладникам банків, визнаних неплатоспроможними у 2014-2016 роках, сягнули 79,6 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА