14:52 08.12.2016

Глава НБУ очікує 4-го транша кредиту МВФ за програмою EFF на початку 2017 р.

2 хв читати
Глава НБУ очікує 4-го транша кредиту МВФ за програмою EFF на початку 2017 р.

Національний банк розраховує на те, що затримка у графіку кредитування України Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою розширеного фінансування EFF буде нетривалою, і четвертий транш буде виділено на початку 2017 року, заявила глава НБУ Валерія Гонтарева.

"Сподіваємося, що на початку наступного року побачимо засідання директорів, і транш надійде до нас на початку наступного року – в січні-лютому", – сказала вона на прес-конференції в Києві в четвер.

В. Гонтарева нагадала, що серед основних вимог – ухвалення держбюджету на 2017 рік.

"(Вимога) на території Нацбанку – досягнення 40 (найбільшими) банками узгодженої рекапіталізації. Для другої двадцятки банків ми маємо вийти на позитивне значення капіталу до кінця року: 40 банків, на які припадає 96% банківської системи, повинні мати позитивний капітал", – зазначила глава НБУ.

Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,25 млрд) з першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько $1,65 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,61 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні переговори про продовження фінансування були відновлені, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня. Згідно з переглянутим графіком виділення фінансування, подальше виділення коштів планувалося щокварталу за підсумками виконання критеріїв ефективності, зокрема, четвертий транш у розмірі $1,3 млрд – у середині листопада цього року. Найбільший транш заплановано в першому кварталі 2017 року – понад $1,986 млрд, після чого розмір двох наступних буде скорочено до $1,33 млрд, а решти п'яти – до $735 млн.

Однак Україна поки що сильно відстає від строків виконання критеріїв ефективності, зафіксованих в оновленому при отриманні третього транша меморандумі про економічну і фінансову політику.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА