17:12 08.12.2016

Україна активізувала пошук нового закордонного партнера в проекті РКК "Циклон-4"

2 хв читати
Україна активізувала пошук нового закордонного партнера в проекті РКК "Циклон-4"

Державне космічне агентство України (ДКАУ) націлене на забезпечення практичної реалізації проекту створення ракетно-космічного комплексу (РКК) "Циклон-4" з новим закордонним партнером, замість Бразилії, яка вийшла в 2015 році з проекту на етапі його завершення.

Як повідомила прес-служба українського космічного відомства, ситуація з проектом РКК "Циклон-4" розглядалася минулого тижня на колегії ДКАУ.

Згідно з озвученими під час колегії даними, фактичні витрати української сторони на реалізацію проекту РКК "Циклон-4" на сьогодні становлять $592 млн.

"Сьогодні це інвестиції держави в можливість мати незалежний доступ у космос, але якщо проект не буде завершений, ці витрати перетворяться на втрати", - наводить прес-служба позицію в. о. голови ДКАУ Юрія Радченка.

У зв'язку з цим, наголошується в повідомленні, сьогодні ДКАУ активізувало роботу з пошуку нового закордонного партнера із проекту, спільно з якими його реалізація може бути доведена до логічного завершення і буде розпочато експлуатація української РН "Циклон-4".

При цьому в. о. голови ДКАУ також озвучив одне з першочергових завдань для подальшого просування проекту. "Важливо на цьому етапі провести повний аудит проекту і визначити причини і обставини, які не дозволили його реалізувати спільно з Бразилією", - наголосив він.

За його словами, "з цією метою під головуванням ДКАУ створюється міжвідомча робоча група, до якої також увійдуть представники Генеральної прокуратури України".

Як повідомлялося, укладений між Бразилією та Україною у 2003 році договір про довгострокове співробітництво щодо використання ракети-носія РН "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара був в односторонньому порядку денонсований бразильською стороною влітку 2015 року. Згідно з процедурою, рішення про денонсацію договору, набуло чинності влітку 2016 року. У Києві допускали, що рішення Бразилії з розриву співпраці на фініші перспективного проекту могло бути прийнято під політичним тиском: бразильці розраховували на поглиблення співробітництва з РФ. У новій ситуації Україна озвучила плани зі створення альтернативного перспективного стартового майданчика для РН "Циклон-4" в Північній Америці.

Будівництво наземного комплексу РКК "Циклон-4" у Бразилії було розпочато восени 2010 року, площа стартового комплексу становила близько 50 га. Ступінь готовності РН "Циклон-4" становить сьогодні близько 90%. Перший запуск РН "Циклон-4" з космодрому Алкантара з українським КА "Мікросат" і КА Nano Jasmine Токійського університету планувався на кінець 2014 року. Вартість проекту, згідно з раніше озвученими даними, оцінювалася в $488 млн, розподіл часток сторін 50% на 50%. Фінансування велося частково за рахунок бюджетних, частково - за рахунок кредитних ресурсів.

У 2016 році керівництво ДКАУ заявило про виявлене під час перевірок неефективне розпорядження ДП "КБ "Південне" ім. Янгеля" (Дніпро) державними кредитними ресурсами при реалізації проекту РКК "Циклон-4".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА