22:18 08.12.2016

НАБУ проводить обшуки в рамках розслідування порушень з боку АМПУ і суб'єктів госпдіяльності

3 хв читати
НАБУ проводить обшуки в рамках розслідування порушень з боку АМПУ і суб'єктів госпдіяльності

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) проводять слідчі дії на кількох суб'єктах господарювання та державних установах, повідомляється на веб-сайті НАБУ.

"Обшуки проводяться в рамках досудового розслідування кримінального провадження за фактом вчинення посадовими особами держпідприємства "Адміністрація морських портів України" та його філій, а також суб'єктів господарської діяльності та іншими особами, що контролюють діяльність ДП "АМПУ" та його філій, кримінальних правопорушень щодо заволодіння, замаху на заволодіння державними коштами та їхньої подальшої легалізації", – йдеться в повідомленні без конкретизації інформації.

Слідчі дії тривають.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що НАБУ проводить обшуки в Южненській філії АМПУ і компанії "Ян де Нул Україна".

Як повідомлялося, постійна адміністративна колегія Антимонопольного комітету України (АМКУ) з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері закупівель 3 листопада 2016 року вирішила скасувати процедуру закупівлі послуги з днопоглиблення в морському торговому порту "Южний".

До цього прем'єр міністр України Володимир Гройсман для забезпечення повної прозорості і уникнення можливих спекуляцій доручив АМПУ скасувати тендер на реконструкцію підхідного каналу та внутрішніх підходів до причалів порту "Южний" і провести новий через систему ProZorro.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко називав цей тендер "одним з найбільш ласих дерибанов цього сезону".

Він повідомляв, що в липні 2016 року директором компанії-переможця призначили помічника депутата від Народного фронту Сергія Фаермарка, і зазначив, що конкурент у тендері, голландська компанія "Ван Оорд", пропонувала на 90 млн грн меншу ціну.

Між тим глава адміністрації порту "Южний" Максим Широков назвав історію в ЗМІ, пов'язану з компанією "Ян де Нул Україна" "надуманою".

"Тендер передбачав два етапи: перший – кваліфікаційний відбір, щоб компанії були допущені технічно до цінового етапу. Вийшли шість компаній - дві українські, чотири іноземні. Ми були дуже зацікавлені, щоб зайшли іноземці, оскільки це інша техніка, інша якість роботи, інший флот, фахівці", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Після першої кваліфікації був відсіяний Boskalis, відсіялася і українська компанія, яка виконувала ремчерпання в порту.

"У серпні оголосили другий етап. Мали бути чотири компанії: болгарське АТ "Будівельний та технічний Флот", "Ван Оорд Україна", "Ян де Нул Україна" і "Техморгидробуд Миколаїв", який взагалі не вийшов з пропозицією. В кінцевому підсумку залишилися троє іноземців. Відбулося розкриття конвертів: "Ван Оорд" дає ціну в районі 900 млн грн і 10% авансу, АТ "Будівельний та технічний Флот" - дає ціну в євро і 10% авансу, в перерахунку ціна вийшла в 977 млн грн. Компанія "Ян де Нул Україна" дає ціну 988 млн грн і аванс 0,1%", - повідомляв М. Широков.

За його словами, у тендерній документації зазначено наявність системи балів при оцінці, в якій 90% в питомій вазі займає ціна, 10% - розмір авансу.

"Всі про це знали і бачили. Рахуємо "Ван Оорд" і "Ян де Нул Україна", і виходить, що на 3-4 бали випереджає конкурента Ян де Нул Україна" через низький аванс", - говорив голова адміністрації порту.

Він також підтверджував походження компанії-переможця.

"Переді мною лежать документи, згідно з якими "Ян де Нул Україна" входить в групу "Ян де Нул". Ця інформація підтверджується документами і матеріалами сайта групи, і листом від групи на моє ім'я", - уточнив М. Широков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА