11:28 12.12.2016

Новак: Віце-президент ЄК дав РФ усні гарантії неактивації Києвом рішення суду щодо Газпрому на $6,6 млрд

2 хв читати
Новак: Віце-президент ЄК дав РФ усні гарантії неактивації Києвом рішення суду щодо Газпрому на $6,6 млрд

Віце-президент Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович дав усні гарантії міністру енергетики РФ Олександру Новаку про те, що Україна не буде застосовувати жодних дій щодо реалізації рішення Київського суду, який наклав штраф на "Газпром" у розмірі $6,6 млрд за позовом Антимонопольного комітету України (АМКУ), заявив О.Новак в ефірі телеканалу "НТВ".

"Єврокомісар Марош Шефчович під час тристоронніх переговорів (Росія-Україна-Єврокомісія, що пройшли в четвер у Брюсселі, - ІФ) запевнив, що розмовляв з головою уряду України - той підтвердив, що не вдаватиметься до жодних дій з реалізації рішення господарського суду Києва стосовно газу, транспортованого Києвом", - сказав О.Новак.

"Ми бачимо, що ця заява - по суті, усні гарантії з боку Єврокомісії. Проте, юридично це питання не врегульоване. Його потрібно врегулювати юридично", - підкреслив російський міністр.

Як повідомлялося, 5 грудня Господарський суд Києва повністю задовольнив позовні вимоги Антимонопольного комітету України до "Газпрому" про примусове стягнення з цієї компанії штрафу в розмірі 172 млрд грн (близько $6,64 млрд за поточним курсом - ІФ). За даними комітету, половина суми - це безпосередньо штраф, друга - пеня, нарахована за його несплату.

Штраф накладено за "порушення економічної конкуренції у вигляді бездіяльності, яке полягало у невживанні заходів для забезпечення отримання послуги з транзиту природного газу по магістральних трубопроводах через територію України на обґрунтованих умовах і було б неможливо за умов існування значної конкуренції на ринку, і призвело до ущемлення інтересів НАК "Нафтогаз України" у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з транзиту природного газу по магістральних трубопроводах по території України як покупця ". "Газпром" оскаржив дане рішення в судах України, але безуспішно.

Під час переговорів, які були присвячені можливості відновлення закупівель російського газу Україною, повідомляв раніше О.Новак, він висловив стурбованість рішенням цього суду, зазначивши, що він може спричинити ризики транзиту газу через Україну. Міністр також направив свої колегам в ряді європейських країн одержувачів російського газу, аналогічні листи.

Російська сторона вважає це рішення незаконним, оскільки воно ухвалене не Стокгольмським судом. "Газпром" не провадить жодної господарської діяльності в Україні на товарному ринку надання послуг по транзиту газу магістральними трубопроводами України, оскільки за угодою газ передається російською компанією на адресу "Нафтогазу" на кордоні Росії і України і приймається на західному кордоні України. Саме "Нафтогаз України" є монополістом на ринку відповідних послуг", - повідомляло джерело з російської делегації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА