14:45 14.12.2016

Рішення суду в Амстердамі щодо "скіфського золота" засноване на конвенції ЮНЕСКО 1970 р.

2 хв читати
Рішення суду в Амстердамі щодо "скіфського золота" засноване на конвенції ЮНЕСКО 1970 р.

Рішення Окружного суду Амстердама (Нідерланди) щодо повернення на територію України експонатів виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі" базується на підставі конвенції ЮНЕСКО 1970 року", - констатують у Міністерстві культури та Міністерстві інформаційної політики України.

"Визнаючи правомірними вимоги української сторони відповідно до чинного міжнародного і українського законодавства, згідно з яким усі музейні експонати, включені у виставки, є державною часткою Музейного фонду України і повинні бути повернуті в Україну", - йдеться в повідомленні прес-служби Мінкультури.

"Питання володіння культурними цінностями одним або іншим музеєм має вирішуватися в Україні за чинним національним законодавством. Рішення суду ґрунтується на конвенції ЮНЕСКО 1970 року народження, згідно з якою Україна приймає рішення про вивезення та ввезення культурних цінностей", - цитує прес-служба першого заступника міністра культури Світлану Фоменко, яка зараз перебуває в Амстердамі.

Перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джеппар на сторінці в Фейсбуці наводить свій коментар: "Артефакти повинні повернути в Україну на підставі договору ЮНЕСКО від 1970 року, яка підкреслює, що культурна спадщина належить суверенній державі. У нашому кейсі, ніхто, крім держави Україна, ні музеї, ні АРК, не можуть вимагати і бути власниками артефактів".

За її словами, суд дав "дуже чіткий і сильний меседж, також зазначивши факт окупації".

"Зараз є 3 місяці для подачі апеляції. Подивимося, чи буде вона. Думаю, що з огляду на відсутність шансів РФ не захоче "розтягувати задоволення", - додала вона.

За словами Е.Джеппар, Україна повинна виплатити частину коштів за перевезення і зберігання артефактів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА