11:59 20.12.2016

Рада у вівторок може розширити держгарантії за вкладами фізосіб на Укрексімбанк, ПриватБанк

2 хв читати
Рада у вівторок може розширити держгарантії за вкладами фізосіб на Укрексімбанк, ПриватБанк

Верховна Рада у вівторок 267-ма голосами за мінімально необхідних 226 включила до порядку денного президентський законопроект №5553 з поправками до закону "Про банки і банківську діяльність" щодо розширення держгарантій вкладів фізичних осіб, які сьогодні має лише Ощадбанк, на всі держбанки.

"Нам потрібно приймати швидкі рішення. Доручаю комітетові по банкам фінансової діяльності протягом обіду провести комітет, щоб ми о 16:00 змогли вийти на ухвалення рішення", – сказав спікер Андрій Парубій.

Як повідомлялося, у зв'язку з націоналізацією Приватбанку президент України Петро Порошенко запропонував надати держгарантію на вклади фізичних осіб у держбанках на суму, що перевищує граничний розмір відшкодування вкладів Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО, 200 тис. грн). Одночасно держгарантії для вкладників Ощадбанку зберігаються на повну суму вкладів.

"Для відновлення і зміцнення довіри вкладників-фізосіб до держбанків і банківської системи України в цілому існує необхідність у введенні додаткового гарантування державою таким особам вкладів у держбанках. Відповідні кроки держави мають бути прикладом для наслідування іншими власниками банків, які здійснюють контроль над ними", - зазначено в пояснювальній записці.

Водночас експерти вказали на те, що такий крок може мати лише короткостроковий позитивний ефект, стримуючи відтік вкладів з Ощадбанку, однак у довгостроковій перспективі негативно вплине на ринок.

Старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук на круглому столі в агентстві "Інтерфакс-Україна" зазначив, що після націоналізації Приватбанку частка держави на банківському ринку за активами перевищила 50%, що є "нездоровим явищем".

"Надання такої гарантії не піде на користь ринковим умовам конкуренції. Її треба вводити на певний термін", – сказав він.

З тим, що така держгарантія руйнує ринкову мотивацію, погоджується і заступник Центру економічної стратегії, експерт групи Реанімаційного пакета реформ Марія Репко.

"Було б краще підняти для всіх банків суму гарантування з 200 тис. грн до 400 тис. грн. Це зберегло б рівні ринкові умови. Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове", – сказала вона.

Згідно із законодавством, статус державних в Україні мають банки зі 100% державною часткою. Наразі таких банків два - Ощадбанк і Укрексімбанк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА