11:47 22.12.2016

КС відклав розгляд конституційності положень закону про е-декларування через нез'явлення депутатів

3 хв читати
КС відклав розгляд конституційності положень закону про е-декларування через нез'явлення депутатів

Конституційний Суд (КС) відклав розгляд справи про конституційність окремих положень закону України "Про запобігання корупції" та ст. 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації) у зв'язку з нез'явленням представників суб'єктів права на конституційне подання.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", ніхто з представників суб'єктів права на конституційне подання - 48 народних депутатів України, що звернулися до КС з поданням розглянути питання конституційності окремих положень закону та статті КК, - не явився, через що суд прийняв рішення відкласти розгляд справи.

"Враховуючи, що в конституційному процесі є елементи змагальності, пропоную відкласти розгляд цієї справи у зв'язку з нез'явленням представників суб'єкта права на конституційне подання", - сказав глава КС Юрій Баулін, і судді підтримали перенесення розгляду.

Представники суб'єкта права на конституційне подання не зазначили суду причини нез'явлення на засідання.

При цьому суд не зазначив дати, на яку переноситься розгляд справи.

Як очікувалося, представляти суб'єкта права на конституційне подання в КС мали народні депутати Олександр Долженков, Юрій Мірошниченко, Василь Німченко, Дмитро Шпенов.

"Необхідно з позиції Конституції оцінити цей закон... Він один із перших законів, який орієнтував усіх народних депутатів, державних чиновників на шлях забезпечення прозорості і доброчесності, тобто всього того, що пов'язано з декларуванням доходів і способу життя", - сказав журналістам постійний представник Верховної Ради в КС Анатолій Селіванов.

Відповідаючи на запитання про те, чи прописана в регламенті норма дій суду у разі повторних нез'явлень представників суб'єкта права на конституційне подання, постпред парламенту сказав: "Необхідно чекати на процесуальну ухвалу Конституційного Суду, вони зберуться і колегіально вирішать це питання. І ми дізнаємося, коли та за яких обставин відбуватиметься слухання. Але процесуальна ухвала, напевно, буде вже в новому році".

А.Селіванов також звернув увагу на те, що закон і регламент КС не передбачає, скільки може бути нез'явлень учасників процесу, щоб справу було розглянуто за їх відсутності.

Суб'єкт права на конституційне подання просить КС розглянути питання конституційності абз. 15 ч. 1 ст. 1, згідно з яким членами сім'ї, зокрема, є "інші особи, які спільно проживають, але не перебувають в шлюбі".

Депутати також просять розглянути питання конституційності п. 3 ч. 1 ст. 3, відповідно до якого суб'єктами, на яких поширюється дія закону, є "особи, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно господарських обов'язків".

Крім того, депутати у своєму поданні просять вирішити питання конституційності п. 2 ч. 1 ст. 12, за яким НАЗК, зокрема, має доступ до інформаційних баз даних держорганів".

Також суд має розглянути конституційність окремих пунктів ч. 1 ст. 46, за якими в декларації зазначають відомості про об'єкти незавершеного будівництва, цінне рухоме майно, грошові активи.

Крім того, в поданні депутати просять суд вирішити питання конституційності ст. 366-1 КК (декларування недостовірної інформації). На думку авторів клопотання, оспорювані положення закону і статті КК порушують конституційні принципи верховенства права, законності та заборони втручання в особисте життя і поширення конфіденційної інформації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА