13:30 26.01.2017

ПриватБанк в повному обсязі відновив рахунки американської корпорації Cargill

3 хв читати
ПриватБанк в повному обсязі відновив рахунки американської корпорації Cargill

ПриватБанк (Дніпро) в повному обсязі відновив роботу рахунків американської корпорації Cargill, які обслуговуються банком, повідомляється в прес-релізі фінустанови.

"Після проведення ініційованих банком технологічних операцій і отримання роз'яснень від ФГВФО та НБУ роботу рахунків компанії відновлена в повному обсязі", - йдеться в повідомленні.

Як повідомив перший заступник голови правління Приватбанку Олександр Дубровін, на слова якого посилається прес-служба, технологічні процедури, пов'язані з роботою рахунків компанії, були проведені банком у рамках законодавства в мінімальні терміни.

"З моменту виникнення ситуації з рахунками Cargill, що не залежить від банку і пов'язаної із процедурою передання банку в держвласність, ПриватБанк цілеспрямовано проводив роботу із безумовного виконання зобов'язань перед клієнтом. Всі технологічні процедури, пов'язані з роботою рахунків компанії, були проведені нами в рамках законодавства в мінімальні терміни, ми досягли взаєморозуміння з Cargill з питань співпраці з банком", - сказав О. Дубровін.

Як повідомлялося, в рамках націоналізації Приватбанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) - емітентом єврооблігацій - підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку.

Потім ФГВФО, який ввів тимчасову адміністрацію в банк, продав всі його акції державі за 1 грн. Йдеться про три випуски єврооблігацій: на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн. було погашено в серпні 2016 року, а також на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році.

Емітентом єврооблігацій з погашенням в січні і лютому 2018 року виступило зареєстроване у Великобританії спеціальне підприємство (special purpose vehicle, SPV) UK SPV Credit Finance plc. Єврооблігації з погашенням у 2021 році були емітовані через ICBC Standard Bank Plc (Великобритария), однак під час їх реструктуризації цей борг був переоформлений на UK SPV Credit Finance plc.

Умови емісії єврооблігацій з погашенням в 2018 році передбачають, що залучені в результаті розміщення цінних паперів кошти емітент надасть ПриватБанку як борг. Цінні папери при цьому мають обмежене право регресу.

У документі також наголошується, що в разі визнання банку неплатоспроможним він переходить під управління ФГВФО. Фонд призначає тимчасового адміністратора в банк, уповноваженого на будь-які дії для відновлення платоспроможності банку.

Утримувачі євробондів Приватбанку, що володіють різними випусками цінних паперів на загальну суму понад $120 млн, наприкінці грудня 2016 року об'єдналися в спеціальний комітет для спільного захисту своїх прав та інтересів. До комітету входять п'ять фондів, зокрема британські, американські та швейцарські.

Власники мають намір оскаржити у Лондонському міжнародному арбітражному суді (London Court of International Arbitration) примусовий обмін цінних паперів на акції додаткової емісії банку і таким чином розраховують отримати як компенсацію своїх інвестицій іноземні активи банку.

Довіритель (трасті) за єврооблігаціями Приватбанку з погашенням в 2018 році Deutsche Trustee Company Limited 12 січня 2017 року оприлюднив повідомлення про відсутність власних коштів для проведення розслідування примусової конвертації зобов'язань з цінних паперів та готовності прийняти кошти на відповідні процедури від їхніх власників.

У повідомленні також наводиться лист, яким ПриватБанк повідомив емітенту єврооблігацій UK SPV Credit Finance plc. і трасту Deutsche Trustee Company Limited про те, що перейшов у власність держави без зобов'язань щодо цінних паперів, оскільки вони були списані під час дії в ньому тимчасової адміністрації.

У свою чергу ПриватБанк спростовує наявність зобов'язань перед утримувачами єврооблігацій британської UK SPV Credit Finance plc. і можливість арешту кореспондентських рахунків фінустанови.

За даними банку, суть претензій власників євробондів UK SPV Credit Finance plc. зводиться до відновлення прав власників таких паперів, і не означає автоматичного накладення обмежень на будь-які рахунки або активи Приватбанку.

Окрім єврооблігацій, в капітал Приватбанку були переведені (фактично обнулені) та інші його зобов'язання, зокрема перед Cargill. Загалом сума капіталізованих зобов'язань становила близько 29,4 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА