15:13 30.01.2017

Утримувачі євробондів Приватбанку услід за Cargill вимагають відшкодування їхніх інвестицій

4 хв читати
Утримувачі євробондів Приватбанку услід за Cargill вимагають відшкодування їхніх інвестицій

Власники єврооблігацій націоналізованого Приватбанку (Дніпро), наслідуючи приклад американської компанії Cargill (США), вимагають відшкодувати їм інвестиції в цінні папери банку.

Відповідний лист, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", направлено радником комітету власників цінних паперів – юрфірмою Dechert LLP (Великобританія) - голові правління Приватбанку Олександру Шлапаку, Національного банку України (НБУ) Валерії Гонтаревій та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Костянтину Ворушиліну 27 січня 2017 року.

Юрфірма звертає увагу на нерівноправне ставлення банку до зобов'язань перед утримувачами євробондів і зобов'язаннями перед Cargill, які також були конвертовані в акціонерний капітал фінустанови під час його націоналізації.

"Ми висловлюємо припущення, що банк і відповідна влада України визнали, що зобов'язань перед Cargill, які конвертовані в акціонерний капітал Приватбанку, не мали законної сили, і з цієї причини були відшкодовані. Водночас, у законодавстві відсутні підстави трактувати по-різному зобов'язання перед Cargill і перед утримувачами євробондів", - зазначено в листі.

Юрфірма, таким чином, вважає, що банк і влада України мають визнати необхідність виконання зобов'язань перед утримувачами євробондів у відповідності з умовами обігу цінних паперів.

Порушення цих зобов'язань дає підставу власникам євробондів вимагати відшкодування інвестицій в судовому порядку, зокрема в України, наголошує Dechert.

Юрфірма також нагадує, що власники єврооблігацій 20 грудня 2016 року та 10 січня 2017 року зверталися до банку за роз'ясненнями щодо примусової капіталізації боргу за цінними паперами. Водночас відповіді на свої звернення вони не отримали.

Dechert крім того зазначає, що ні вона, ні її клієнти не є пов'язаними з банком особами.

У свою чергу в прес-службі Приватбанку агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що операцію з капіталізації зобов'язань банку проводили ФГВФО і НБУ, і вони підтвердили, що готові обстоювати свою позицію.

"Банк не має компетенції коментувати це питання, оскільки ми отримали від ФГВФО баланс, в якому немає цих зобов'язань. Відповідно, будь-які прямі претензії до банку є неправомірними", - роз'яснили в прес-службі.

Як повідомлялося, в рамках націоналізації Приватбанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) - емітентом єврооблігацій - підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку.

Потім ФГВФО, який ввів тимчасову адміністрацію в банк, продав всі його акції державі за 1 грн. Йдеться про три випуски єврооблігацій: на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн. було погашено в серпні 2016 року, а також на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році.

Емітентом єврооблігацій з погашенням в січні і лютому 2018 року виступило зареєстроване у Великобританії спеціальне підприємство (special purpose vehicle, SPV) UK SPV Credit Finance plc. Єврооблігації з погашенням у 2021 році були емітовані через ICBC Standard Bank Plc (Великобритария), однак під час їх реструктуризації цей борг був переоформлений на UK SPV Credit Finance plc.

Умови емісії єврооблігацій з погашенням в 2018 році передбачають, що залучені в результаті розміщення цінних паперів кошти емітент надасть ПриватБанку як борг. Цінні папери при цьому мають обмежене право регресу.

У документі також наголошується, що в разі визнання банку неплатоспроможним він переходить під управління ФГВФО. Фонд призначає тимчасового адміністратора в банк, уповноваженого на будь-які дії для відновлення платоспроможності банку.

Утримувачі євробондів Приватбанку, що володіють різними випусками цінних паперів на загальну суму понад $120 млн, напркінці грудня 2016 року об'єдналися в спеціальний комітет для спільного захисту своїх прав та інтересів. До комітету входять п'ять фондів, зокрема британські, американські та швейцарські.

Власники мають намір оскаржити в Лондонському міжнародному арбітражному суді (London Court of International Arbitration) примусовий обмін цінних паперів на акції додаткової емісії банку і таким чином розраховують отримати як компенсацію своїх інвестицій іноземні активи банку.

У свою чергу ПриватБанк спростовує наявність зобов'язань перед утримувачами єврооблігацій британської UK SPV Credit Finance plc. і можливість арешту кореспондентських рахунків фінустанови.

Окрім єврооблігацій, до капіталу Приватбанку були переведені (фактично обнулені) й інші його зобов'язання, зокрема перед Cargill. Загалом сума капіталізованих зобов'язань становила близько 29,4 млрд грн.

26 січня 2017 року ПриватБанк повідомив про повне відновлення рахунків американської корпорації Cargill.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА