16:01 01.02.2017

Євросоюз вжив необхідних заходів, щоб скоротити залежність від російського газу

2 хв читати
Євросоюз вжив необхідних заходів, щоб скоротити залежність від російського газу

Після всіх вжитих заходів та здобутих із досвіду уроків в енергопостачанні Євросоюзу можна бути більш спокійними в тому, що стосується залежності ЄС від поставок російського газу, вважає заступник голови Єврокомісії (ЄК) щодо Енергетичного союзу Марош Шефчович.

"Безпека енергопостачання важлива (для ЄС - ІФ). Ситуація з цим покращилася в 22 країнах з 28-ми", - запевнив заступник голови Єврокомісії, відповідаючи на запитання, чи не турбує Брюссель те, що в нинішньому році в Євросоюзі закупили в Росії безпрецедентні обсяги газу.

Поліпшення безпеки енергопостачання відбулося, по-перше, завдяки енергоефективності. Держави-члени витрачають менше енергії, ніж раніше. По-друге, збільшилися обсяги відновлюваних видів енергії в особливо залежних від імпорту енергоносіїв країн. "І, по-третє, ще один важливий чинник: ми винесли уроки з попередніх подій, краще використовуємо інтерконектори з їхніми інверсійними можливостями", - пояснив М. Шефчович на прес-конференції в середу в Брюсселі.

"Ми відстежуємо обсяги газу в сховищах і враховуємо проведені два роки тому стрес-тести щодо використання газу", - додав єврокомісар.

За його словами, ЄС сьогодні перебуває в більш надійній ситуації, і становище на ринку більш сприятливе. Він позитивно оцінив стан Євросоюзу в цій області.

"В майбутньому експортери енергоносіїв до Європи мають зрозуміти, що конкуренція буде жорсткою. Ми діємо на відкритому ринку. Ми хочемо справедливих і прозорих тарифів", - продовжив М. Шефчович.

Він пообіцяв, що зусилля у сфері диверсифікації джерел енергії і надалі докладатимуть. Будується "Південний коридор". "Я думаю, що до 2020 року ми будемо отримувати ним каспійський газ в Європі", - висловив припущення заступник голови ЄК.

М. Шефчович також нагадав про "східний" проект у Середземному морі. Крім того, ЄС скористається конкурентною боротьбою за ринки енергії між США та Австралією, розраховуючи отримати в результаті справедливі тарифи.

"В таких умовах ми можемо почуватися спокійніше, ніж раніше. Конкуренція залишиться головним принципом. Більше не буде зловживань домінуючим становищем, оскільки триває розслідування щодо "Газпрому", яке досі не закрито, і пріоритетом Комісії є забезпечення справедливих і прозорих умов конкуренції", - заявив М. Шефчович.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА