11:36 15.02.2017

Ціни на газ для населення з квітня можуть зрости на 40%

2 хв читати
Ціни на газ для населення з квітня можуть зрости на 40%

Ціни на природний газ для населення з 1 квітня 2017 року можуть зрости на 40% у разі, якщо не буде продовжено покладених на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань із продажу газу для населення на пільгових умовах, повідомив головний комерційний директор держхолдингу Юрій Вітренко.

"Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані спеціальні зобов'язання, то, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших факторів, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%", - написав він у статті для сайта "Новое время".

Ю.Вітренко нагадав, що з 1 квітня 2017 року Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду (МВФ) лібералізацію ціноутворення на газ для потреб населення, і для продовження спецзобов'язань бажано отримати їх схвалення.

"Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв фонду, що спеціальні обов'язки вводилися тільки до 1 квітня, то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня", - додав він.

Водночас топ-менеджер НАК зазначив, що якщо Стокгольмський арбітраж задовольнить позовні вимоги до російського "Газпрому" і держхолдинг почне імпортувати газ за ціною "хаб мінус", слід очікувати зниження оптової ціни для населення вдвічі порівняно з поточною ціною.

"Якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ із постачанням взимку 2016/17 року, а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення становитиме щонайменше 47%", - написав Ю.Вітренко.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів навесні 2016 року продовжив дію постанови №758 про спеціальні зобов'язання НАК "Нафтогаз України" з продажу газу для населення та теплокомуненерго (ТКЕ) на пільгових умовах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА