13:14 15.03.2017

Від конфлікту на сході України потерпіли понад 33 тис. осіб - Моніторингова місія ООН з прав людини

2 хв читати
Від конфлікту на сході України потерпіли понад 33 тис. осіб - Моніторингова місія ООН з прав людини

Унаслідок конфлікту на сході України потерпіли понад 33 тис. осіб, свідчать дані, зібрані Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні.

"Загалом ми задокументували 33 тис. 146 жертв конфлікту серед мирного населення, військових і збройних груп", - повідомила голова місії Фіона Фрейзер під час презентації 17-ї доповіді місії в Києві в середу.

Вона зазначила, що кількість жертв конфлікту продовжує зростати, станом на сьогодні близько третини всіх травм, які люди дістають на сході України, - це поранення внаслідок обстрілу.

Крім того, у зоні конфлікту тривають незаконні затримання та викрадення людей.

"Людей продовжують затримувати по обидва боки лінії зіткнення. У нас є доступ до в'язниць і СІЗО на підконтрольних Києву територіях, і нам лише треба отримати доступ до в'язниць на непідконтрольних територіях. Самопроголошені "ЛНР/ДНР" продовжують позбавляти свободи невстановлену кількість людей. Є стурбованість, що ці люди можуть зазнавати жорстокого поводження, тортур, сексуального насильства", - зазначила Ф. Фрейзер.

Вона також акцентувала увагу на низькому рівні довіри до судової системи в Україні та важливості завершення судової реформи.

"Відповідальність за порушення прав людини критично важлива, вона залежить від функціонування незалежної судової системи. Генпрокуратура та військова прокуратура зробили важливі кроки щодо розслідування порушень прав людини, пов'язаних із конфліктом на сході: як щодо порушень, скоєних військовослужбовцями ЗСУ, так і скоєних збройними угрупуваннями", - сказала голова місії.

Ф. Фрейзер привітала зусилля уряду України щодо поліпшення доступу до соціально-економічних прав у всій країні, зокрема і для тимчасово переміщених осіб.

"Однак наголошуємо, що 160 тис. пенсіонерів, які живуть на непідконтрольних територіях, позбавлені пенсії з листопада 2014 року. Тому ми закликаємо уряд забезпечити доступ цих людей до соцвиплат, рекомендуємо розірвати зв'язок права на пенсію з реєстрацією статусу внутрішньо переміщених осіб", - заявила голова моніторингової місії.

Вона розповіла, що доповідь ґрунтується на інформації, зібраній у період з 16 липня 2016 року по 17 лютого 2017 року. "Ми розмовляли з 205 особами, які стали свідками або жертвами порушень прав людини на всій Україні. У 85% випадків ми продовжували стежити за станом їхніх справ, зокрема за ходом судових процесів", - поінформувала Ф. Фрейзер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА