11:16 27.04.2017

Рішення Стокгольмського суду щодо контракту на постачання "Газпромом" газу "Нафтогазу" очікується 30 червня

3 хв читати

Рішення Арбітражного суду Торгової палати Стокгольма (Швеція) щодо контракту на постачання "Газпромом" газу "Нафтогазу України" очікується 30 червня, випливає зі звіту російського монополіста.

НАК "Нафтогаз України" 13 жовтня 2014 року звернулася до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж до ПАТ "Газпром" із вимогами: визнати, що права та обов'язки НАК за контрактом від 19 січня 2009 року про обсяги та умови транзиту природного газу територією України в 2009-2019 роках підлягають передачі ПАТ "Укртрансгаз". Також українська сторона вимагає визнати, що певні положення контракту, які буде згодом уточнено, є недійсними та/або нечинними і мають бути доповнені або замінені положеннями, які будуть уточнені, відповідно до енергетичного та антимонопольного законодавства України і Європейського Союзу (далі - ЄС).

НАК просить суд зобов'язати "Газпром" виплатити компенсацію за ненадані для транзиту обсяги газу в сумі $3,2 млрд, а також відсотки на цю суму, визнати, що транзитний тариф у контракті має бути змінено.

"Нафтогаз України" у квітні 2015 року збільшив суму своїх вимог до $11-16 млрд. Усні слухання у справі відбулися, сторони представили заяви за підсумками слухань 11 листопада 2016 року.

Окрім цього, в арбітражі Стокгольма розглядається ще низка вимог сторін. Так, "Газпром" 16 червня 2014 року звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж із метою стягнення з НАК "Нафтогаз України" неоплаченої заборгованості за природний газ, поставлений за контрактом від 19 січня 2009 року в 2009-2019 роках, і відсотків за зазначену заборгованість. Монополіст 12 червня 2015 року представив в арбітраж відгук на позов НАК "Нафтогаз України" і зустрічну позовну заяву, в якій уточнив загальну суму своїх вимог до $29,2 млрд. "Нафтогаз України" 9 жовтня 2015 р. подала відгук на позов. "Газпром" 14 березня 2016 р. подав в арбітраж відповідь на відгук НАК. Уточнена сума вимог "Газпрому" перевищила $37 млрд, вона включає вимоги щодо сплати заборгованості за поставлений у травні-червні 2014 року газ, оплату за зобов'язанням "бери-або-плати" за 2012-2016 роки, а також пеню за прострочення оплати газу.

Водночас 16 червня 2014 р. НАК "Нафтогаз України" звернулася до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж до "Газпрому" з вимогами про ретроактивну зміну ціни на природний газ, відшкодування на користь позивача всіх переплат, здійснених із 20 травня 2011 року, і скасування положення контракту, що забороняє реалізацію природного газу, що постачається за ним, за межами України. Уточнена сума вимог НАК до "Газпрому" сягнула понад $14,23 млрд.

Зазначені справи 21 липня 2014 року були об'єднані. Усні слухання у справі відбулися, сторони представили заяви за підсумками слухань 11 листопада 2016 р. Ухвалення рішення арбітрами також планується 30 червня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА