20:12 28.04.2017

Одеський суд скасував рішення міськради про повернення частині вулиць "радянських" назв

2 хв читати
Одеський суд скасував рішення міськради про повернення частині вулиць "радянських" назв

Приморський районний суд м. Одеси скасував ухвалене 26 квітня рішення Одеської міської ради, у рамках якого частині вулиць було повернуто "радянські" назви.

Постанову про скасування рішення "Про найменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших географічних об'єктів, розташованих на території Одеси" ухвалив суддя Андрій Бойчук за позовом організації "Самооборона Одеси".

При цьому в повідомленні організації зазначено, що організації "Самооборони Майдану Одеси" та "Вільних людей" змогли "в самому зародку придушити спробу реакціонерів спровокувати протистояння в місті напередодні травневих вихідних".

"Але це ще не кінець - ми будемо пильно стежити за розслідуванням кримінальної справи, яку порушила обласна прокуратура за фактом рішення міських депутатів, і зробимо все, щоб ініціаторів цієї провокації було покарано", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Одеська міська рада під час сесії 26 квітня затвердила назви 1531 топоніма (вулиць, провулків, проспектів тощо) російською та українською мовами. У рамках цього рішення депутати імплементували рішення історико-топонімічної комісії міськради про зміну назв частини вулиць, які своїм рішенням перейменував екс-голова Одеської обладміністрації Міхеіл Саакашвілі в травні 2016 року.

Зокрема, до Одеси "повернулися" вулиці 25-ї Чапаївської дивізії, вулиця та провулок Бабушкіна, вулиці Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова та інші. Водночас вул. Карла Лібкнехта стала вул. Небесної сотні, а провулок К.Лібкнехта - провулком Героїв Крут, дев'ять Чапаївських провулків - Старокозачими провулками тощо.

За цим фактом прокуратура Одеської області розпочала кримінальну справу за ч. 2 ст. 436-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Відповідно до закону про декомунізацію екс-голова Одеської ОДА М.Саакашвілі своїм розпорядженням присвоїв нові назви приблизно 300 вулицям, проспектами і провулкам Одеси і населених пунктів Одеської області.

Тоді в Одесі "зникли" вулиці Дніпропетровська дорога, Героїв Сталінграда, проспект Маршала Жукова, вул. Чапаєва, десять Чапаївських провулків і десятки інших. Замість них з'явилися вулиці Героїв Крут, Івана і Юрія Липи, Семена Палія, вул. Бернардацці, проспект Небесної сотні, вул. Івана Мазепи, вул. Романа Шухевича та інші.

Такі дії М.Саакашвілі викликали неоднозначну реакцію з боку одеситів, а також депутатів міськради. Після цього міськрада вирішила повторно перейменувати вулиці, а історико-топонімічна комісія Одеської міськради запропонувала на розгляд городян інші назви. Однак провести громадські слухання з цього питання не вдалося через протидію активістів низки правих організацій. У результаті Одеська міськрада розмістила на своєму сайті опитування щодо перейменування вулиць, в якому взяли участь близько 5000 одеситів, 75% опитаних висловилися за збереження назв вулиць, які вони мали до травня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА