15:17 29.04.2017

Інтерпол РФ відмовив у клопотанні щодо розшуку Яценюка

3 хв читати
Інтерпол РФ відмовив у клопотанні щодо розшуку Яценюка

Інтерпол відмовив у клопотанні РФ оголосити в розшук екс-прем'єра України Арсенія Яценюка, повідомив глава МВС України Арсен Аваков.

"Із задоволенням і повагою констатую, що Інтерпол – як адекватна і солідна міжнародна правова організація – відповідно до свого протоколу взяв до уваги моє звернення і відмовив в безглуздому клопотанні РФ", - написав міністр на своїй сторінці в "Фейсбук".

Як повідомлялося, РФ звернулася в Інтерпол із запитом про оголошення в міжнародний розшук А.Яценюка. У свою чергу, глава МВС України А.Аваков звернувся в Інтерпол з листом про безпідставність звинувачень, озвучених російською стороною.

"20 квітня 2017 р. міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до генерального секретаря Інтерполу Юргена Штока. У листі міністра викладені загальновідомі, більш ніж переконливі факти і аргументи, що свідчать про очевидну необґрунтованість звинувачень на адресу громадянина України А.П.Яценюка. Зокрема, Арсен Аваков запевнив генсека Інтерполу в тому, що пан Яценюк ніколи не бував у Чечні, не брав участь у жодних збройних конфліктах, у зазначений російськими слідчими період проживав, навчався і працював за місцем свого народження на території України", - йдеться в заяві МВС, поширеній у п'ятницю.

А.Аваков наводить загальновідомі факти, які свідчать про незаконність і політичну вмотивованість дій слідчих органів та органів правосуддя РФ. Зокрема, про те, правова позиція російського правосуддя базується на свідченнях, отриманих під тортурами від незаконно засуджених у РФ громадян України.

Раніше МВС України отримало копію звернення правоохоронних органів РФ до Генерального секретаріату Інтерполу в Ліоні із запитом про оголошення А.Яценюка в міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції до РФ. Водночас цей запит не є офіційним оголошенням Інтерполом А.Яценюка в міжнародний розшук і підлягає вивченню на предмет відповідності зі статутом та правилами організації.

У МВС наголосили, що російські судово-правоохоронні органи видали ордер на арешт Яценюка, і звинувачують його в "участі в озброєній банді", "навмисному вбивстві двох або більше осіб, вчиненому за попередньою змовою групою осіб" і "замаху на умисне вбивство двох або більше осіб, вчинене за попередньою змовою групою осіб".

Запит РФ в Інтерпол сформовано за ордером на арешт А.Яценюка, нібито виданим міським судом м. Єсентуки Ставропольського краю РФ 3 березня 2017 року. Російські слідчі підозрюють А.Яценюка в тому, що він нібито з автомата Калашникова вбив 30 і поранив 13 російських військовослужбовців під час бойових дій у Грозному Чеченської республіки, коли нібито був "членом озброєної банди "Мрія" і разом з нею "брав участь в атаках на російських військових і на військові підрозділи Росії на території Президентського палацу", площі "Хвилинка", і залізничній станції "Грозний" у період з 31 грудня 1994 по 2 січні 1995 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА