11:55 10.05.2017

Amnesty International в Україні закликає владу звільнити затриманих за використання комуністичної символіки

2 хв читати
Amnesty International в Україні закликає владу звільнити затриманих за використання комуністичної символіки

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликає українську владу звільнити всіх учасників мирних акцій, затриманих напередодні за використання символіки, пов'язаної з Комуністичною партією і радянським минулим, і забезпечити свободу слова і свободу мирних зібрань для всіх громадян.

У заяві Amnesty International в Україні, яка оприлюднена на сайті організації, повідомляється про затримання напередодні в Україні "мирних демонстрантів за ненасильницьке використання радянської символіки". "Ми вважаємо, що українська влада зобов'язана забезпечити свободу слова і свободу мирних зібрань для всіх громадян", - сказано в заяві.

Директор Amnesty International в Україні Оксана Покальчук підкреслила, що свобода вираження, зокрема, вираження поглядів - це основоположне право, яке мають визнавати всі в Україні.

"Заборона символіки, пов'язаної з комуністичною партією і радянським минулим (прийняті в травні 2015 р закони про "декомунізацію"), є порушенням права на свободу вираження, а затримання мирних демонстрантів є кроком в обмеженні свободи вираження і мирних зібрань з боку української влади", - йдеться в заяві.

В Amnesty International в Україні наполягають, що всіх затриманих учасників протесту слід звільненити. "Ми також вимагаємо ефективного та неупередженого розслідування всіх випадків насильства під час сьогоднішніх демонстрацій", - заявили в організації.

"Затримання мирних громадян і заборона радянської символіки - неприпустимі. Такі заходи не тільки не звільняють Україну від радянської спадщини, від драконівських законів і практик радянських часів, а й - навпаки - наближають до них нас і нашу країну", - сказала О.Покальчук.

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко розкритикував заяву Amnesty International в Україні.

"Таке враження, що заяву Amnesty International писали в Кремлі. Комуністичний ГУЛАГ знищив 50 млн осіб, терор голодом в Україні - 7 млн. Злочини нацизму і комунізму однаково засуджені в Європі. В Україні заборонена символіка і нацистів, і комуністів. "Правозахисники" не знають?" - написав він на своїй сторінці в соцмережі Twitter у середу.

Як повідомлялося, 9 травня загалом в Україні за правопорушення затримано близько 50 осіб (найбільше - в Києві, Дніпрі, Одесі), травмовано 8 правоохоронців і 15 учасників акції. Як розповів директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко, поліція дасть правову оцінку діям затриманих за різні правопорушення під час акцій 9 травня в Україні по завершенні процесуальних дій, частину порушень кваліфікують як адміністративні, частину - як кримінальні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА