13:22 12.05.2017

Прогресу в реструктуризації кредитів Приватбанку екс-власниками немає

4 хв читати
Прогресу в реструктуризації кредитів Приватбанку екс-власниками немає

Голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева констатує відсутність будь-якого прогресу у виконанні екс-власниками націоналізованого Приватбанку зобов'язань щодо реструктуризації портфеля кредитів банку, взятих у грудні 2016 року.

"На сьогоднішній день нічого не зроблено. У нас час – до кінця червня. Не думаю, що такий портфель можна встигнути реструктуризувати за такий термін, але час ще є", – сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

В. Гонтарева нагадала, що колишні власники Приватбанку вже брали на себе такі зобов'язання з реструктуризації портфеля в рамках підписаної на початку 2016 року програми рекапіталізації і порушили їх.

"Думаю, що влітку (2016 року) було вже очевидно, що ніхто нічого не виконає: вони в черговий раз всі підписали, взяли на себе зобов'язання і пішли робити реструктуризацію портфеля, і що? – нічого не зробили", – описала історію керівник центробанку.

За її словами, проведена в жовтні-листопаді 2016 року реструктуризація портфеля, обсяг якої за результатами пост-аудиту оцінюється в 137 млрд грн, була фіктивна. "Одним фіктивним компаніям було сказано реструктуризувати – вони реструктуризували на інші фіктивні компанії. Один fraud (шахрайство – ІФ) закрили іншим fraud", – наголосила В. Гонтарева.

Вона додала, що у куратора НБУ фактично відсутня можливість зупинити такі операції до націоналізації банку: "Ви собі уявляєте: 20-тис. персонал, далі – правління банку, далі – акціонери банку і на все це – куратор? Ці люди робили зі своїм балансом все, що вони хотіли. І так тривало 22 роки".

Водночас глава Нацбанку зазначила, що суттєвого негативного впливу на баланс Приватбанку ця фіктивна реструктуризація, в якій валютні кредити були переведені в гривневі, чинити вже не могла.

"Яка різниця, з якою валютою у вас пустишка під назвою кредит? Насправді гроші виведені, там нічого не було. Було зобов'язання реструктуризації, ось вони і робили вигляд, що їм треба було тягнути час, інакше вони не виконали б цієї програми", – пояснила глава В. Гонтарева.

Вона додала, що фіктивність цієї реструктуризації та наявність відповідної "дірки" в балансі була підтверджена під час аудиту, ініційованого Нацбанком, що і послужило причиною націоналізації банку в грудні 2016 року.

Коментуючи залучення міжнародно-визнаної компанії для проведення переговорів про реструктуризацію та відновлення вартості проблемних активів Приватбанку, глава НБУ спрогнозувала, що, з великою часткою ймовірності, ця компанія просто підтвердить результати пост-аудиту про відсутність реальних активів за цим портфелем.

"Коли ми вперше про таку компанію написали, ми ... думали, що будуть (реальні) активи. Доручати це менеджменту банку не можна було, оскільки це було пов'язано з ризиками", – пояснила В. Гонтарева.

За її словами, така компанія не повинна була безпосередньо займатися управлінням цими активами, а простежити, щоб обіцяна акціонерами реструктуризація була зроблена правильним чином: з реальними активами та заставами, реальними ставками на реальні строки та грошовими потоки.

"Може навіть допомогти акціонерам, якщо б у них було бажання таку реструктуризацію зробити... А зараз вона (компанія) навряд чи вже зможе допомогти. Раз аудит написав, що там нічого немає, то компанія, напевно, тепер просто це підтвердить. Ось так ми і закінчимо", – вважає голова НБУ.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією Національного банку України (НБУ) і акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшї на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн. Зобов'язання кінцевих бенефіціарних власників банку були викладені в листі від 16 грудня 2016 року, проте його текст не оприлюднювався.

В. Гонтарева 10 квітня 2017 року заявила, що пост-аудит Приватбанку після його націоналізації виявив додаткові проблеми: не 97%, а 100% корпоративного кредитного портфеля було видано пов'язаним особам, а потім повідомила, що фінустанові за підсумками пост-аудиту потрібна докапіталізація ще мінімум на 30 млрд грн.

Вимога залучення міжнародно-визнаної компанії для проведення переговорів про реструктуризацію, внесення додаткового забезпечення і відновлення вартості проблемних кредитів і позик, наданих колишнім кінцевим бенефіціарам Приватбанку та пов'язаним з ними особам для мінімізації витрат держави міститься в програмі між Україною і Міжнародним валютним фондом (МВФ).

На початку травня ПриватБанк повідомив, що відібрав на конкурсі для цих цілей консорціум міжнародних компаній на чолі з Rothschild&Co, до складу якого також входять ТОВ "Ернст енд Янг" (EY) і ТОВ "Фінпоїнт" (FinPoint).

Повністю текст ексклюзивного інтерв'ю В. Гонтаревої читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА