14:23 15.05.2017

Чубаров готовий виступити свідком у справі свого заступника Чийгоза

2 хв читати
Чубаров готовий виступити свідком у справі свого заступника Чийгоза

Голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров готовий виступити свідком у процесі над своїм заступником Ахтемом Чийгозом, справу якого розглядає так званий Верховний суд Республіки Крим.

"Адвокат Микола Полозов звернувся до мене, щоб я дав згоду на виклик мене до суду як свідка. 19 травня в Києві він отримає мою заяву, в якій йдеться про те, що я даю свою згоду на виклик мене до "Верховного суду Республіки Крим", у провадженні якого перебуває справа стосовно Ахтема Чийгоза, як свідка захисту", - сказав Р.Чубаров на прес-конференції в Києві в понеділок.

Він зазначив, що цей виклик має бути здійснений відповідно до ст. 456 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, яка регулює питання виклику свідка, що перебуває за межами Росії. За його словами, згідно з цією статтею, такий свідок, громадянин іншої держави, не може бути притягнутий як обвинувачений, узятий під варту за ті діяння, які він вчинив раніше, за які його можуть переслідувати в РФ.

"Дія такого імунітету припиняється, якщо особа, маючи можливість покинути територію РФ до закінчення безперервного терміну в 15 діб із моменту, коли її присутність більше не потрібна, продовжує залишатися на території РФ", - додав голова меджлісу.

Р.Чубаров зазначив, що згідно з російським законодавством свідок-іноземець може бути допитаний у режимі відеозв'язку в російському суді, тільки перебуваючи в дипломатичній установі РФ.

"Інший спосіб тут не передбачений, а якби навіть був передбачений, то це питання визнання-невизнання їх суверенітету щодо Криму", - зазначив він.

Голова меджлісу пояснив, що існує можливість його в'їзду на територію Криму так, щоб не порушувати суверенітету України: "Я в'їжджатиму з території України на територію України, яка тимчасово окупована".

Відповідаючи на запитання про те, як він має намір гарантувати свою свободу і можливість повернення на територію України у разі виклику до суду та явок, він зазначив, що разом з адвокатами вони задіють передбачені законодавством Росії та її міжнародними зобов'язаннями механізми, які йому це гарантують.

А.Чийгоза було затримано 29 січня 2015 року в Криму за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року.

Суд у Криму продовжив термін його арешту до 8 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА